«Καλά» και «κακά» λιπαρά – Πώς τα ξεχωρίζουμε; Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) οριστικοποίησε νέα πρότυπα που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα για να μπορούν να χαρακτηριστούν ως «υγιεινά», αυστηροποιώντας τα όρια για τη ζάχαρη, το νάτριο και τα κορεσμένα λίπη.

Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται «υγιεινά», πρέπει να περιέχουν μια σημαντική ποσότητα από μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων που συνιστώνται από τις διατροφικές οδηγίες του FDA, όπως λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά ή δημητριακά. Επιπλέον, τα προϊόντα πρέπει να τηρούν τα καθορισμένα όρια για κορεσμένα λίπη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα.

Δεν είναι όλα τα λίπη ίδια, τονίζουν οι ειδικοί

Όταν παρουσιάστηκαν τα πρότυπα τη δεκαετία του 1990, «η εστίαση ήταν στη μείωση όλων των λιπαρών. Σήμερα, η έμφαση δίνεται στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών ενώ αναγνωρίζονται τα οφέλη των υγιεινών λιπαρών», εξηγούν οι επιστήμονες.

Τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα αυγά και το ελαιόλαδο χαρακτηρίζονται πλέον ως «υγιεινά».

Αντίθετα, τα ζαχαρούχα σνακ, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και τα γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως υγιεινά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα λανσάρει ένα νέο σύμβολο που θα βοηθά τους κατασκευαστές να ενημερώνουν γρήγορα τους καταναλωτές ότι ένα τρόφιμο πληροί τα κριτήρια.

Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης εγχώριας κρίσης χρόνιων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, και οι οποίες σχετίζονται με τη διατροφή.

«Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των μεγάλων χωρών υψηλού εισοδήματος εξαιτίας αυτών των χρόνιων ασθενειών», δήλωσε ο Τζιμ Τζόουνς ανώτερος αξιωματούχος του FDA.

Τα «κακά» λιπαρά μπορούν να βλάψουν την καρδιά σε μόλις τρεις εβδομάδες

Τα κορεσμένα λιπαρά θεωρούνται «κακά» γιατί είναι αυτά που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Η αυξημένη κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερίνης.

Μελέτες σε δυτικές χώρες με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δείχνουν ραγδαία αύξηση της αρτηριοσκλήρυνσης, της υπέρτασης και των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά από μια με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα, ακόμη και όταν τα άτομα που την ακολουθούν δεν παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παρουσιάστηκε στο «European Society of Cardiology Congress 2024» στο Λονδίνο, διαπίστωσε αλλαγές σε τακτικά μετρούμενους δείκτες υγείας της καρδιάς των ατόμων που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία χωρίς όμως αλλαγές στα κιλά τους.