Πολλά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για το κρασί και τις επιδράσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα μια νέα πολυκεντρική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University of Barcelona, του Hospital Clínic και του August Pi i Sunyer Biomedical Research Institute (IDIBAPS), του Physiopathology of Obesity and Nutrition Networking Biomedical Research Centre (CIBEROBN) και του University of Navarra (UNAV) αποκαλύπτει ότι η ελαφριά και η μέτρια κατανάλωση κρασιού φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, βασίζεται στην ανάλυση ενός δείκτη της κατανάλωσης κρασιού – συγκεκριμένα, του τρυγικού οξέος, που υπάρχει στα σταφύλια. Πραγματοποιήθηκε με 1.232 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα PREDIMED, μια μεγάλη επιστημονική επιδημιολογική μελέτη στον τομέα της διατροφής σχετικά με τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Ωστόσο, οι επιδράσεις της μέτριας και υπεύθυνης κατανάλωσης κρασιού εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και άλλων αναγνωρίζουν τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης κρασιού ως στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται η πιο υγιεινή στον κόσμο».

Συνεχίζεται η διαμάχη για το κρασί

Σήμερα, υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με τις επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών γενικά και του κρασιού ειδικότερα στην υγεία. «Μέρος αυτής της συζήτησης οφείλεται στα αντικρουόμενα αποτελέσματα μελετών που έχουν επισημάνει μια προστατευτική επίδραση του κρασιού, ενώ άλλες δεν αναφέρουν τέτοια επίδραση» εξηγούν οι ερευνητές.

Αυτές οι διαφορές μπορούν να αποδοθούν σε πιθανά σφάλματα κατά την καταγραφή της κατανάλωσης κρασιού, επισημαίνουν οι ίδιοι. «Οι επιδημιολογικές μελέτες που αξιολογούν τον ρόλο του κρασιού στο ποσοστό των καρδιαγγειακών επεισοδίων βασίζονται συχνά σε αυτοαναφερόμενες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση κρασιού. Πρόκειται για αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία όμως υπόκεινται σε σφάλματα μέτρησης λόγω ανακριβούς ανάκλησης ή μεροληπτικών αντιλήψεων σχετικά με την κοινωνική επιθυμία της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, στην παρούσα μελέτη μέτρησαν την κατανάλωση κρασιού μέσω ερευνών συχνότητας πρόσληψης τροφής, την οποία επιβεβαίωσαν με έναν αντικειμενικό βιοδείκτη: τη συγκέντρωση του τρυγικού οξέος στα ούρα, ενός μορίου που παράγεται κυρίως στα σταφύλια και σπάνια συντίθεται από άλλα φυτικά είδη.

Μείωση από 38% σε 50%

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μεθοδολογία, η μελέτη ανέλυσε την κατανάλωση κρασιού και τις καρδιαγγειακές εκβάσεις σε μια ομάδα ασθενών του PREDIMED. Συνολικά, αξιολογήθηκαν 1.232 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 685 που είχαν καρδιαγγειακό συμβάν (καρδιαγγειακός θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια) και 625 που επιλέχθηκαν τυχαία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ελαφριά κατανάλωση κρασιού (μεταξύ ενός ποτηριού την εβδομάδα και λιγότερο από μισό ποτήρι την ημέρα) φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής επιπλοκής κατά 38%, αλλά η μείωση αυτή μπορεί να φτάνει το 50% όταν η κατανάλωση είναι μέτρια (μεταξύ μισού και ενός ποτηριού την ημέρα).

Ωστόσο, όταν η κατανάλωση υπερβαίνει το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, η προστατευτική επίδραση εξαφανίζεται. Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι «όταν μιλάμε για μέτρια κατανάλωση κρασιού, αυτή γίνεται πάντα με τα γεύματα, ποτέ μεταξύ των γευμάτων».

Περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων

Παρά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «ο παρατηρησιακός σχεδιασμός της μελέτης περιορίζει τη δυνατότητα να διαπιστωθεί η αιτιώδης συνάφεια», τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα για μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Προτείνουν επίσης δύο πιθανούς τρόπους δράσης στο μέλλον: Ο πρώτος μπορεί να αφορά τον σχεδιασμό τυχαιοποιημένων μελετών διατροφικής παρέμβασης, με τυχαία ανάθεση των συμμετεχόντων σε ομάδες με διαφορετική κατανάλωση κρασιού ενώ  ο δεύτερος μπορεί να περιλαμβάνει την μελέτη των μηχανισμών των προστατευτικών επιδράσεων του κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα.