Στο έντερο ορισμένων ασθενών με Αλτσχάιμερ μπορεί να βρίσκεται ένας… απροσδόκητος ένοχος: ένας κοινός ιός που μπορεί να συμβάλλει σιωπηλά στην ασθένειά τους.
Ενώ οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι το μικροβίωμα μπορεί να παίζει ρόλο στην νόσο του Αλτσχάιμερ, τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει την σύνδεση μεταξύ ενός ιού που μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και ενός ξεχωριστού υποτύπου της νευρολογικής πάθησης.
Ο “κρυφός” ιός πίσω από το Αλτσχάιμερ
Η έρευνα υποστηρίζει ο ανθρώπινος κυτταρομεγαλοϊός (Human cytomegalovirus, HCMV) — ένας ιός που φαίνεται να μολύνει περίπου το 60% των ενηλίκων — μπορεί να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην νόσο του Αλτσχάιμερ από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ιδίως όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Arizona State University και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα, επικεντρώθηκε σε έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται μικρογλοία και χαρακτηρίζονται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD83. Αυτά τα CD83-θετικά μικρογλοία βρέθηκαν στο 47% των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με το 25% των μη προσβεβλημένων ατόμων.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s and Dementia, εξετάζει πολλαπλά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του πνευμονογαστρικού νεύρου (που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο) και του ίδιου του εγκεφάλου.
Η έρευνα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με τον συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικών κυττάρων φάνηκαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τόσο HCMV όσο και αυξημένα επίπεδα ενός αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G4 (IgG4) στο παχύ έντερο, το πνευμονογαστρικό νεύρο και τον εγκεφαλικό ιστό.
«Πιστεύουμε ότι βρήκαμε έναν βιολογικά μοναδικό υποτύπο της νόσου Αλτσχάιμερ που μπορεί να επηρεάζει το 25% έως 45% των ατόμων με αυτή τη νόσο», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
«Αυτός ο υποτύπος της νόσου περιλαμβάνει τις χαρακτηριστικές πλάκες αμυλοειδούς και την συσσώρευση της πρωτεΐνης tau – δείκτες που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ – και διαθέτει ένα ξεχωριστό βιολογικό προφίλ ιών, αντισωμάτων και ανοσοποιητικών κυττάρων στον εγκέφαλο» συμπληρώνουν.
Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε δείγματα ιστών από πολλές περιοχές του σώματος τόσο σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ όσο και σε υγιείς συμμετέχοντες.