Οι μέρες των γιορτών εκτός από συντροφικότητα και χαρά, προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία για ξεκούραση, ακόμα και εάν πρόκειται για ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Οι δραστηριότητες όμως, που θα επιλέξετε ακόμα και τότε μπορούν να κάνουν την διαφορά για την υγεία του εγκεφάλου, προλαμβάνοντας την άνοια.
Αξιολογώντας τα πρότυπα της εικοσιτετράωρης δραστηριότητας 397 ηλικιωμένων ενηλίκων (60+ ετών), οι ερευνητές από το University of South Australia είδαν ότι το πλαίσιο ή ο τύπος της δραστηριότητας με την οποία ασχολούμαστε, φάνηκε να έχει σημασία για την υγεία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ακόμα και όταν παραμένουμε καθισμένοι ορισμένες δραστηριότητες φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμες για την γνωστική λειτουργία από άλλες.
Ποιες δραστηριότητες κρατούν μακριά την άνοια;
Εξετάζοντας μια σειρά δραστηριοτήτων που κάνουμε παραμένοντας καθισμένοι, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κοινωνικά ή πνευματικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, η ακρόαση μουσικής, η προσευχή, η χειροτεχνία, το παίξιμο μουσικού οργάνου ή η συζήτηση με άλλους, φάνηκαν να είναι ευεργετικές για τη μνήμη και τις ικανότητες σκέψης. Ωστόσο, η παρακολούθηση τηλεόρασης φάνηκε να είναι επιζήμια.
Διαφορετικές δραστηριότητες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην γνωστική λειτουργία, σημειώνουν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύτιμη διαπίστωση που θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, ιδίως όταν τουλάχιστον το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.
Καθιστική ζωή VS γνωστικής λειτουργίας
«Γνωρίζουμε ήδη ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ένας ισχυρός παράγοντας προστασίας κατά της άνοιας, και σίγουρα θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτήν, εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου. Αλλά μέχρι τώρα, δεν είχαμε διερευνήσει άμεσα αν μπορούμε να ωφελήσουμε την εγκεφαλική λειτουργία αντικαθιστώντας μια καθιστική δραστηριότητα με μια άλλη» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Οι καθιστικές συμπεριφορές που προάγουν τη διανοητική διέγερση ή την κοινωνική δέσμευση – όπως το διάβασμα ή η συζήτηση με φίλους – φάνηκαν να είναι ευεργετικές για τη γνωστική λειτουργία, ενώ άλλες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης φάνηκαν να έχουν αρνητική επίδραση. Επομένως, ο τύπος της δραστηριότητας είναι σημαντικός» εξηγούν οι ίδιοι.
«Και, ενώ το μήνυμα «κινούμαι περισσότερο, κάθομαι λιγότερο» ισχύει σίγουρα για την καρδιομεταβολική και την εγκεφαλική υγεία, η έρευνά μας δείχνει ότι χρειάζεται μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση όταν πρόκειται να σκεφτούμε τη σχέση μεταξύ καθιστικών συμπεριφορών και γνωστικής λειτουργίας» συμπληρώνουν.
Τι να κάνουμε τις γιορτές για να μειώσουμε τον κίνδυνο
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές οι ερευνητές προτείνουν:
«Για να επιτύχετε τα καλύτερα οφέλη για την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία αλλά και για την υγεία σας συνολικά, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην κίνηση που είναι ευχάριστη και ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς, καθώς ωφελεί κάθε πτυχή της υγείας», τονίζουν οι ερευνητές.
«Αλλά ακόμα και τα μικρά διαλείμματα διάρκειας πέντε λεπτών μπορούν να έχουν οφέλη. Έτσι, αν είστε αποφασισμένοι να κάνετε έναν μαραθώνιο χριστουγεννιάτικων ταινιών, προσπαθήστε να κάνετε σύντομες διακοπές, αφιερώνοντας λίγα λεπτά είτε στην φυσική δραστηριότητα είτε σε μια δραστηριότητα που ακόμα και καθιστική προάγει τη διανοητική διέγερση όπως το διάβασμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε σιγά σιγά πιο υγιεινές συνήθειες για να ξεκινήσετε με τον καλύτερο τρόπο την νέα χρονιά» καταλήγουν οι ερευνητές.