Η εκτέλεση εργασιών που απαιτούν γνωστική διέγερση μπορεί να σας κουράζουν, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ανταποδοτικό για τη μακροζωία και τη λειτουργία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα: Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, σε συνεργασία με το Κέντρο Γήρανσης Columbia και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ρίχνουν φως στον πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν το μυαλό έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας (άνοια είναι η σοβαρή απώλεια της νοητικής ικανότητας) σε μετέπειτα στάδιο της ζωής.

Η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, υπογραμμίζει τη σημασία των διανοητικά απαιτητικών εργασιακών καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής για τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία.

Μεταξύ εκείνων με θέσεις εργασίας που απαιτούσαν την υψηλότερη γνωστική διέγερση, μόνο το 27% διαγνώστηκε με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Η πιο κοινή δουλειά για την ομάδα με τις υψηλότερες γνωστικές απαιτήσεις ήταν η διδασκαλία, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Η έρευνα και η διδασκαλία σε θέματα όπως η λογοτεχνία, τα μαθηματικά ή η ιστορία απαιτούν συνεχή εκπαίδευση στην κριτική σκέψη και την επικοινωνία. Η διάνοια διατηρείται αιχμηρή και ευέλικτη κατά την αλληλεπίδραση με τους μαθητές και την παρακολούθηση των πιο πρόσφατων ευρημάτων.

«Το μορφωτικό επίπεδο έδειξε να επιδρά σημαντικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι τόσο αυτό, όσο και η επαγγελματική πολυπλοκότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Χιλιόμετρα» μακριά από την άνοια οι οδηγοί

Ερευνητές του νοσοκομειακού φορέα Mass General Brigham στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν περισσότερα από 440 επαγγέλματα και παρατήρησαν ότι οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Χριστουγεννιάτικο τεύχος του περιοδικού BMJ, εγείρει την πιθανότητα ότι οι εργασίες που απαιτούν συχνή χωρική επεξεργασία, όπως το να υπολογίζεις μια διαδρομή ή τον καλύτερο τρόπο πλοήγησης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη δημιουργία γνωστικών χωρικών χαρτών, τους οποίους χρησιμοποιούμε για να πλοηγηθούμε στον κόσμο γύρω μας, εμπλέκεται επίσης στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Βίσαλ Πατέλ, ειδικευόμενος γιατρός στο Τμήμα Χειρουργικής του νοσοκομείου.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τόσο η εκπαίδευση όσο και η εργασία, που διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σας καριέρας, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης αργότερα στη ζωή. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων γνωστικά απαιτητικών επαγγελματικών εργασιών που είναι πιο ωφέλιμες για τη διατήρηση σκέψης και μνήμης», επισημαίνουν οι ειδικοί.