Από τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και τα ψώνια για τα δώρα μέχρι την αλλαγή του καιρού, αυτή η εποχή μπορεί να καταπονήσει το σώμα μας και να αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμού ή να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση.

Λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς πόνο ή ατυχήματα:

Σηκωθείτε

Επιστημονική μελέτη από το University of Turku στην Φινλανδία υποστηρίζει ότι η μείωση των ωρών που περνάμε καθισμένοι μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του πόνου στην μέση.

Το εύρημα ενισχύει την σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας και του πόνου στην μέση, καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με την συγκεκριμένη ενόχληση.

Κουνηθείτε

Το σώμα μας χρειάζεται επαρκή κίνηση καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρούνται οι αρθρώσεις ευκίνητες και να κυκλοφορεί το αίμα στους μυς μας, ώστε να αποφεύγεται η δυσκαμψία που συμβάλλει στους πόνους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης και τους μύες της πλάτης.

Τα περισσότερα λεπτά κίνησης προσθέτουν μεγάλα οφέλη για την υγεία με την πάροδο του χρόνου. Εκτός από την προαγωγή της υγείας της μέσης, η ενεργή κίνηση για μόλις 11 λεπτά την ημέρα αυξάνει τη διάρκεια ζωής σας, σύμφωνα με έρευνες.

Χαλαρώστε

Πόσες φορές έχει τύχει να διαμαρτυρηθείτε για πόνους στην μέση σας; Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την άσκηση ή κάποια απότομη κίνηση;

Κι όμως, είναι πολύ πιθανόν, να σας λείπει ξεκούραση και το άγχος που κυριεύει την καθημερινότητά σας τη συγκεκριμένη περίοδο να αποτελεί, ουσιαστικά, την αιτία για τον πόνο στην πλάτη σας.

Αν ο γιατρός σας έχει αποκλείσει παθολογικούς λόγους που προκαλούν τον πόνο, τότε είναι καλό να βρείτε τρόπους να αποσυμπιέζετε τον νου και να διατηρείτε το σώμα δραστήριο. Οι βαθιές αναπνοές, οι διατάσεις, η γιόγκα, μια βόλτα στη φύση ή η παρέα με αγαπημένα πρόσωπα αποδεικνύονται, μεταξύ άλλων, καθοριστικά στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας.

Κοιμηθείτε

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του ύπνου και του πόνου στη μέση, παρατήρησαν ότι συνδέονται.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Neuroscience, υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και της οσφυαλγίας, με το ένα να προκαλεί ενδεχομένως το άλλο.

«Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η οσφυαλγία συχνά συνυπάρχει με διαταραχές ύπνου, ωστόσο, η αιτιώδης σχέση παραμένει ασαφής», έγραψαν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους.

Πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό για τον πόνο στη μέση

Ένας πόνος στη μέση που διαρκεί λίγες ημέρες, δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (π.χ., να «πιάνει» και το πόδι ή να σας προκαλεί μουδιάσματα) και δεν επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν απαιτεί ιατρική επίσκεψη. Όμως, όταν συνοδεύεται από κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία καθώς και δυσκαμψία, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες, ή επίσης επιμένει, εμφανίζεται τη νύχτα, δυσκολεύει την κίνηση, επεκτείνεται και στο πόδι (ισχιαλγία) ή σας επισκέπτεται συχνά, τότε θα πρέπει απαραιτήτως να απευθυνθείτε στο γιατρό.