Αν και κάποιες βασικές διατροφικές οδηγίες δεν φεύγουν ποτέ απ’ τη μόδα, κάθε χρόνο εμφανίζονται trends, κάποια από τα οποία απλά μας υπενθυμίζουν τι περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή ενώ άλλα μας ωθούν σε αλλαγές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. Ας δούμε τι πιθανότατα θα μας απασχολήσει τη νέα χρονιά σε αυτόν τον πολύ σημαντικό για την υγεία μας, τομέα.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή στα trends

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή ήρθε για να μείνει… Όλο και περισσότερες νέες μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα που επικεντρώνεται σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 και τσάι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, ειδικά για τα άτομα με προϋπάρχουσα πάθηση που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως ο διαβήτης. Δικαίως λοιπόν ανήκει στα trends…

Τσάι

Το τσάι δεν είναι απλά ένα ρόφημα που μας κρατά «ζεστούς» τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να μας κρατήσει ενυδατωμένους, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Είτε η προτίμησή σας είναι το πράσινο τσάι είτε το τσάι τζίντζερ ή ένα «απλό» φλιτζάνι τσάι, φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνετε αυτό το θρεπτικό ρόφημα.

Τροπικά φρούτα

Όταν ο καιρός ζεστάνει, τα εξωτικά φρούτα, όπως το μάνγκο και ο ανανάς, μάλλον δεν θα λείπουν από το μενού μας και όχι άδικα, μιας και μας προσφέρουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών με θετικές επιδράσεις για την υγεία.

Χουρμάδες

Θα λάβουν το 2025 οι χουρμάδες τη δημοσιότητα που τους αξίζει; Αυτό το γλυκό φρούτο, όχι μόνο καλύπτει την ανάγκη μας για ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα οι χουρμάδες αποτελούν μια υπερτροφή που είναι ωφέλιμο να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Στα trends τα τρόφιμα με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

Η πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του κορεσμού, της μυϊκής ανάπτυξης, της καλής πέψης, της υγιούς γήρανσης κ.λπ. Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανάλωση λιγότερου κρέατος με τα χρόνια, τα χορτοφαγικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, πιθανότατα θα είναι στο προσκήνιο και το 2025. Σκεφτείτε χορταστικά σνακ με πρωτεΐνη, όπως ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο και γεύματα με φασόλια, φακές, ρεβύθια κλπ.

Και τα mocktails στα trends;

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για έναν νηφάλιο τρόπο ζωής και να αποκλείουν το αλκοόλ από τη διατροφή τους, γι’ αυτό και αναμένεται μια άνοδος των mocktails.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine διερεύνησε εάν τα μη αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στη γενικότερη μείωση του αλκοόλ, με τη συμμετοχή 123 ατόμων που έπιναν αρκετά έως πολύ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν mocktails μείωσαν, γενικά, την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την υγεία των ατόμων που συνηθίζουν να πίνουν.

Όταν τα mocktails φτιάχνονται από φρέσκα και χειροποίητα σιρόπια χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, μαζί με τη χαρά του ποτού, λαμβάνoυμε και όλα τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα φρούτα για την υγεία, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις αλκοολούχες εκδοχές τους. Τι λέτε λοιπόν ξεκινώντας από τις χριστουγεννιάτικες εξόδους, να συντροφεύσετε τις νύχτες σας χωρίς αλκοόλ και χωρίς κουρασμένα ξυπνήματα, αφυδάτωση και χανγκόβερ…;

Πώς θα στραφούμε φέτος στην υγιεινή διατροφή

Ενώ ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα, όλα έχουν ένα κοινό: Είναι πλούσια σε φρέσκες τροφές. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

  • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
  • Προσέχω την επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
  • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
  • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
  • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί για ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
  • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

Επειδή η υγιεινή διατροφή είναι και θέμα ψυχολογίας είναι σημαντικό να αποφεύγετε την νοοτροπία του «όλα ή τίποτα». Προσπαθήστε να βλέπετε μεμονωμένα κάθε διατροφική επιλογή που κάνετε ώστε σε περίπτωση… ατασθαλίας να μην ξεφεύγετε εντελώς από το πλάνο σας.

Επιπλέον, να έχετε το νου σας στα trends που κυκλοφορούν στα social, καθώς δεν στηρίζονται όλα σε επιστημονικά δεδομένα.

Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

*Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να είστε πάντα σε επαφή με έναν διαιτολόγο και τον γιατρό σας. Οι ειδικοί μας βοηθούν να διαχειριστούμε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν άλλες ιδιαιτερότητες με εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ατομικές μας ανάγκες.