Εσείς τρώτε ακόμα κρέας; Η μείωση της κατανάλωσης ζωϊκών προϊόντων δεν είναι πια τάση λίγων ανθρώπων που επιλέγουν τη φυτική διατροφή ως βασικό τρόπο διατροφής τους αλλά ανάγκη για τους πολλούς και για την επιβίωση του πλανήτη. Η διατροφή μας και τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε συνδέονται άρρηκτα όχι μόνο με την υγεία αλλά και με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η τρέχουσα παραγωγή τροφίμων οδηγεί ήδη στην κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και τις δραστικές αλλαγές στη χρήση της γης και του νερού.
Αρκεί να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η παραγωγή ζωικών τροφών τείνει να έχει υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή φυτικών τροφίμων, με το κρέας να ξεχωρίζει. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια μπριζόλα για να φτάσει στο πιάτο μας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 180 φορές περισσότερων αέριων θερμοκηπίου σε σχέση με ένα πιάτο όσπρια. Είναι λοιπόν αναγκαίο να επανακαθοριστούν πλέον οι διατροφικές μας συνήθειες.
Η δίαιτα για την υγεία… του πλανήτη
Προς την κατεύθυνση αυτή από το 2019 συστάθηκε η επιστημονική επιτροπή EAT- Lancet η οποία ανέπτυξε πρόσφατα τους πρώτους επιστημονικούς στόχους στον κόσμο για υγιεινά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης μιας «Δίαιτας για την υγεία του Πλανήτη» με καθορισμένα εύρη ημερήσιας κατανάλωσης για κάθε ομάδα τροφίμων.
Αυτό το διατροφικό πρότυπο χαρακτηρίζεται από:
- Ποικιλία φυτικών τροφίμων υψηλής ποιότητας.
- Μείωση κατανάλωσης του κρέατος και των ζωικών προϊόντων.
Λιγότερο κρέας, περισσότερη φυτική πρωτεΐνη
Πέρα, λοιπόν, από την ανάγκη για κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και άλλων θρεπτικών φυτικών τροφών, καθίσταται αναγκαία η αναπλήρωση των ζωικών πηγών πρωτεΐνης στη διατροφή μας από τροφές φυτικής προέλευσης. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων για την υποστήριξη των θρεπτικών απαιτήσεων όσων αποφεύγουν το κρέας, με τα πιο θρεπτικά από αυτά να έχουν ως βασική πηγή πρωτεΐνης, τη σόγια η οποία περιέχει την υψηλότερη βιολογικής αξίας πρωτεΐνη από κάθε άλλη φυτική πηγή.
Η σόγια, στις διάφορες μορφές της (απλά φασόλια, τόφου κ.λπ.), είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη χορτοφαγική/vegan διατροφή. Είναι πλούσια σε σίδηρο, αλλά η απορρόφησή του μπορεί να είναι περιορισμένη. Τη σόγια θα τη βρούμε σε διάφορες μορφές. Γάλα σόγιας, γιαούρτι σόγιας, τόφου (ένα είδος μαλακού τυριού που φτιάχνεται από γάλα σόγιας), μίζο (φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι), σογιέλαιο, πρωτεΐνη σόγιας, σάλτσα σόγιας. Στο σημείο αυτό βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί η σόγια που χρησιμοποιείται σε προϊόντα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία είναι Non GMO (μη μεταλλαγμένη) και υψηλής διατροφικής αξίας. Αν υπάρχει προϊόν με πρώτες ύλες που είναι προϊόν γενετικής μετάλλαξης θα πρέπει να αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία.
Είναι σημαντικό να κινηθούμε διατροφικά προς την κατεύθυνση που οι ειδικοί δείχνουν και φάνηκε ξεκάθαρα και παραπάνω, ώστε να πορευθούμε προς πιο βιώσιμα περιβαλλοντικά συστήματα και να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας για ένα καλύτερο και πλανήτη.