Ενώ είναι γνωστό ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας», πολλοί το παραλείπουν ή το αντικαθιστούν με μια μεγάλη κούπα καφέ. Ωστόσο, μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι όταν το παραλείπουμε, οι πιθανότητες να παχύνουμε αυξάνονται.
Η έρευνα
Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 383 συμμετεχόντων, ηλικίας 55-75 ετών, με «μεταβολικό σύνδρομο» (συνδυασμό παθήσεων που εμφανίζονται μαζί, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2).
Συγκέντρωσαν στοιχεία για την υγεία, το βάρος και τις συνήθειες πρωινού για να δουν εάν η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής και χαμηλότερο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων όσον αφορά το πρωινό – και συγκεκριμένα την ενεργειακή πρόσληψη και την ποιότητα του γεύματος – για τρία χρόνια (36 μήνες). Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες ενεργειακής πρόσληψης:
- Εκείνους που κάλυπταν το 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από το πρωινό.
- Εκείνους που κάλυπταν λιγότερο από το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από το πρωινό.
- Εκείνους που κάλυπταν περισσότερο από το 30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από το πρωινό.
Μέτρησαν επίσης την ποιότητα του πρωινού χρησιμοποιώντας τον «Δείκτη Ισορροπίας Γεύματος». Στη συνέχεια, ανέλυσαν τις συνήθειες του πρωινού, εξετάζοντας πώς επηρεάστηκαν με την πάροδο του χρόνου οι καρδιομεταβολικοί δείκτες όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το σάκχαρο στο αίμα και η νεφρική λειτουργία.
Βάρος και υγεία… Πώς επηρεάζονται από το πρωινό;
Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of nutrition, health and aging, η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού, που αντιστοιχεί στο 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, συνδέθηκε με καλύτερη υγεία σε σύγκριση με ένα μικρό πρωινό, ένα τεράστιο γεύμα ή την πλήρη παράλειψή του.
Οι ερευνητές επισήμαναν επιπλέον:
- Πρωινό χαμηλής ενέργειας (λιγότερο από το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων): Φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, υψηλότερα τριγλυκερίδια και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη.
- Πρωινό υψηλής ενέργειας (περισσότερο από το 30% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων): Φάνηκε να συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της περιφέρειας μέσης, των τριγλυκεριδίων και χαμηλότερη HDL χοληστερόλη.
- Πλήρης παράλειψη του πρωινού: Στην ίδια κατηγορία με το πρωινό χαμηλής ενέργειας σε αυτή τη μελέτη, αυτή η συνήθεια φάνηκε να συνδέεται παρομοίως με δυσμενή αποτελέσματα.
«Το πρωινό είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό γεύμα, καθώς με την κατανάλωσή του “σπάμε” την παρατεταμένη περίοδο νηστείας του ύπνου», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Στη μελέτη μας, τα άτομα που παρέλειπαν το πρωινό συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα που κατανάλωνε λιγότερη ενέργεια από το συνιστώμενο 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης».
« Τα άτομα αυτά εμφάνισαν υψηλότερες τιμές βάρους με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν ένα ποιοτικό πρωινό μέτριου μεγέθους. Προηγούμενα στοιχεία, μαζί με τα ευρήματά μας, υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού θα μπορούσε να υποστηρίξει τον έλεγχο του βάρους» καταλήγουν οι ερευνητές.