Γεύμα μετά την προπόνηση χωρίς πρωτεΐνη; Δε γίνεται!

Αυγά για έξτρα πρωτεΐνη μετά την προπόνηση

Τα αυγά είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για το σχηματισμό μυών και άλιπης μάζας που χρειάζεται ο οργανισμός.

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική τόσο για την οικοδόμηση όσο και για την αποκατάσταση των μυών.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients», η πρωτεΐνη αυγού είναι σημαντική για την υγεία των σκελετικών μυών και έχει προστατευτική δράση έναντι της σαρκοπενίας (πρόκειται για μία πάθηση, η οποία συνοδεύεται από μυϊκή χαλάρωση, απώλεια δύναμης, αποσταθεροποίηση της κινητικότητας), γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους μεγαλύτερους δρομείς.

Pro tip: Μπορείτε εύκολα να διπλασιάσετε την πρωτεΐνη στο γεύμα σας συνδυάζοντας τα αυγά σας με τυρί κότατζ. Το τυρί κότατζ έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Θεωρείται ιδανικό για όσους αθλούνται λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες. Συνοδεύστε τα με μια πηγή υδατάνθρακα, όπως φρούτα, ψωμί, φρυγανιά, κριτσίνι, πατάτα ώστε να πετύχετε το μέγιστο δυνατό της μυϊκής ενδυνάμωσης.

Και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μόνο τα ασπράδια. Ο κρόκος του αυγού περιέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, B12, σιδήρου, φυλλικού οξέος και ψευδάργυρου – θρεπτικά συστατικά που καθιστούν τα αυγά εξαιρετική μετα-προπονητική τροφή.

Προκειμένου να λάβετε τα μέγιστα οφέλη, είναι σημαντικό να σκεφτείτε 3 παράγοντες, καθώς προετοιμάζετε τα σνακ σας:

  1. τον χρόνο που καταναλώνετε τα αυγά (30-60’ λεπτά μετά την προπόνηση στο λεγόμενο «μεταβολικό παράθυρο»),
  2. την κατανομή μέσα στην ημέρα (κάλυψη συνολικής πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα και όχι μόνο μετά την προπόνηση) και,
  3. την ποιότητα (ιδανικά επιλέξτε ολόκληρα βραστά ή scrambled, ώστε τα θρεπτικά συστατικά του αυγού να παραμένουν αναλλοίωτα).

Ισχύει ότι τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Πολλοί απέφευγαν, μέχρι πρότινος, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αυγών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε διαιτητική χοληστερόλη, καθώς πίστευαν ότι έτσι αυξάνεται και η χοληστερόλη στο αίμα.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Heart», αμφισβητεί την αντίληψη ότι τα αυγά είναι επικίνδυνα για την καρδιά και, μάλιστα, υποστηρίζει ότι – όταν καταναλώνονται με μέτρο – μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Τώρα, Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα 890 ανδρών και γυναικών που έτρωγαν αυγά, με σκοπό να επαναξιολογήσουν τη διατροφική τους αξία και παρατήρησαν ότι η κατανάλωση 2 έως 4 αυγών την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Smart info: Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων συνιστά ένα ολόκληρο αυγό ή δύο ασπράδια την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής, για την καρδιά, διατροφής. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η κατανάλωση αυγών δεν απαγορεύεται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.