ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Φασόλια γίγαντες στο φούρνο
Αν δούμε ότι ξεραίνονται γρήγορα τα όσπρια εξωτερικά, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε προς το τέλος του ψησίματος.
Υλικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ κονσέρβας
(2 x 400 γρ.) - 2 πρέζες ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε μπόλικο νερό όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα όσπρια είναι βραστερά, παραλείπουμε τη σόδα και τα μουλιάζουμε σε σκέτο νερό.
Βήμα 2ο
Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Τους στραγγίζουμε καλά και τους μεταφέρουμε σε ταψί.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 4ο
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την ντομάτα, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε το μείγμα για 10 λεπτά ακόμα. Τέλος, το αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό τους γίγαντες το ταψί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό.
Βήμα 5ο
Ψήνουμε τους γίγαντες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους.