Τώρα που κρύωσε ο καιρός και κατεβάσαμε το βαρύ πάπλωμα ή εκείνη τη χειμωνιάτικη κουβέρτα μπορεί να μας είναι δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί, ωστόσο είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθούμε το βράδυ!
Μάλιστα, μελέτη σε 120 άτομα με αϋπνία έδειξε ότι τα βαριά σκεπάσματα βοήθησαν τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν καλύτερα σε σύγκριση με όσους σκεπάζονταν με κάτι ελαφρύ.
Κάθε πάπλωμα στον καιρό του…
Η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Όλοι έχουμε νιώσει πώς είναι να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας ιδρωμένοι επειδή ζεσταθήκαμε ή γιατί χρειαζόμαστε ακόμα ένα σκέπασμα επειδή κρυώσαμε. Αν αυτό μας συμβαίνει συστηματικά τότε ο ύπνος μας θα είναι διαταραγμένος και την επόμενη μέρα θα αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακόκεφοι. Η επιλογή του κατάλληλου παπλώματος είναι το κλειδί για να αποφύγουμε το μεταμεσονύκτιο ξύπνημα.
Smart info: Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να κυμαίνεται στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Τόσο το πολύ κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αφυπνίσεων μέσα στη νύχτα. Είναι σημαντικό επίσης να ελέγχουμε και τα επίπεδα της υγρασίας στην κρεβατοκάμαρα – Αν είναι αυξημένα, η ιδανική λύση είναι να τοποθετήσουμε σε μια άκρη έναν αφυγραντήρα.
Υπολογίζεται ότι το 80% της θερμότητας του σώματος διαφεύγει μέσα από το πάπλωμα, γι’ αυτό αν κρυώνεις τη νύχτα, επέλεξε ένα παχύ, ζεστό πάπλωμα με πλούσιο εσωτερικό υλικό.
Η σταθερή αλλά ήπια πίεση που ασκείται από ειδικές κουβέρτες βαρύτητας ονομάζεται Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS) και προάγει την απελευθέρωση των ορμονών χαλάρωσης.
Το βάρος ενός ζυγισμένου παπλώματος και η ευέλικτη κατασκευή του μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε και να βιώσουμε την εμπειρία ενός αποτελεσματικού, βαθύ ύπνου, ώστε να ξυπνάμε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι.
Ο γενικός κανόνας είναι να επιλέγουμε τα κλινοσκεπάσματα ανάλογα με την εποχή, χοντρά υφάσματα για τους κρύους μήνες και δροσερά για τους πιο ζεστούς.
Extra tips για βέλτιστο ύπνο
- Κοιμήσου σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο αφού βεβαιωθείς ότι το κρεβάτι και τα κλινοσκεπάσματά σου είναι άνετα.
- Ασκήσου καθημερινά, αλλά όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
- Απέφυγε το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα τη νύχτα.
- Χαμήλωσε τα φώτα, κλείσε την τηλεόραση και το κινητό και κάνε μια ήσυχη δραστηριότητα, όπως το διάβασμα, μια ώρα πριν τον ύπνο.
- Πήγαινε σταδιακά για ύπνο νωρίτερα. Δοκίμασε τα 20 λεπτά νωρίτερα ανά πέντε ημέρες μέχρι να συνηθίσεις την επιθυμητή ώρα ύπνου. Για παράδειγμα, εάν αυτή τη στιγμή πηγαίνεις για ύπνο στη 1 κάθε βράδυ, πήγαινε στις 12:40 π.μ. για πέντε νύχτες, μετά 12:20 π.μ. για πέντε νύχτες κ.ο.κ.
- Τα χαλαρωτικά ροφήματα προτού ξαπλώσεις, μπορούν να σε ηρεμήσουν σωματικά και να «αδειάσουν» το νου που μόλις βρεθείς στο κρεβάτι, πολλές φορές κατακλύζεται από σκέψεις.
- Προτίμησε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη, όπως χαμομηλιού, λεβάντας ή μέντας.
- Όρισε μια σταθερή ώρα αφύπνισης όχι αργότερα από τις 9 το πρωί για να αρχίσει ο εγκέφαλος να εκπαιδεύεται σε αυτά τα ωράρια.