Για όποιον πιστεύει ακράδαντα στις θεραπευτικές δυνάμεις ενός περιπάτου στην ύπαιθρο ή σε ένα δάσος, νέα έρευνα το επιβεβαιώνει: Η ακρόαση των ήχων της φύσης, όπως το κελάϊδισμα των πουλιών, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες. Αντίθετα, ο ήχος της κυκλοφορίας στην πόλη, αυξάνει το άγχος και γενικότερα την κακή διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, 68 εθελοντές άκουσαν τρία ηχοτοπία διάρκειας τριών λεπτών: ένα ηχητικό τοπίο της φύσης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της ανατολής του ηλίου στο Δυτικό Σάσεξ, περιοχή στη Νοτιοανατολική Αγγλία, το ίδιο ηχητικό τοπίο σε συνδυασμό με ήχους οδικής κυκλοφορίας περίπου 30 χιλιομέτρων την ώρα και το ίδιο ηχητικό τοπίο με ήχους κυκλοφορίας περίπου 65 χιλιομέτρων την ώρα.

Η γενική διάθεση και το άγχος αξιολογήθηκαν πριν και μετά από αυτά τα ηχητικά τοπία χρησιμοποιώντας κλίμακες αυτοαναφοράς.

Όπως αποκάλυψαν τα ευρήματα, η ακρόαση ενός φυσικού ηχητικού τοπίου μείωσε τα επίπεδα στρες που ανέφεραν οι συμμετέχοντες. Επιπλέον, επέτρεψε στην καλή διάθεση για όσους είχαν βιώσει άγχος, να επανέλθει.

Άγχος: Τι συνέβη όταν προστέθηκαν οι ήχοι της πόλης;

Tα οφέλη της βελτιωμένης διάθεσης που σχετίζονται με το φυσικό ηχητικό τοπίο ήταν περιορισμένα όταν συμπεριλήφθηκαν οι ήχοι της κυκλοφορίας.

Το φυσικό ηχητικό τοπίο από μόνο του συσχετίστηκε με τα χαμηλότερα επίπεδα στρες, με τα υψηλότερα επίπεδα να αναφέρονται μετά το ηχητικό τοπίο που περιελάμβανε κίνηση 65 χιλιομέτρων την ώρα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι οι ήχοι της φύσης, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς και αναπνευστικούς ρυθμούς, καθώς και το αυτοαναφερόμενο άγχος.

Ποια λοιπόν η λύση;

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας στις αστικές περιοχές μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία μας όχι μόνο μέσω των συνεπειών στην ασφάλεια (μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία) αλλά και μέσω της επίδρασής της στα φυσικά ηχοτοπία.

Μιλώντας στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, οι ίδιοι προσθέτουν:

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ακρόαση φυσικών ηχοτοπίων μπορεί να μειώσει το άγχος και ότι οι ανθρωπογενείς ήχοι, όπως ο θόρυβος της κυκλοφορίας, μπορούν να καλύψουν τις θετικές συνέπειες. Η μείωση των ταχυτήτων κυκλοφορίας στις πόλεις είναι επομένως ένα σημαντικό βήμα ώστε περισσότεροι άνθρωποι να βιώνουν τα καλά της φύσης στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η έρευνά μας υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των χώρων πρασίνου σε μεγάλες πόλεις και της χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς που μειώνουν το στρες λόγω ηχορύπανσης».