Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη μπορεί να υπερδιπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί την θερμοκρασία σε ακόμη πιο ακραία επίπεδα, προειδοποιεί μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι, κάθε χρόνο, αυξάνονται οι ημέρες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι οποίες συνδέονται με 1.650 επιπλέον θανάτους από καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή προσβολή, έμφραγμα) – που δεν θα είχαν συμβεί υπό ηπιότερες καιρικές συνθήκες.

Μέχρι πρότινος, οι περισσότερες συζητήσεις για την ευαλωτότητα στη ζέστη επικεντρώνονταν στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, εντόπισε μια ανησυχητική τάση:

Οι περισσότεροι θάνατοι από τις ακραίες θερμοκρασίες αφορούν τους νέους

Οι επιστήμονες εκτιμούν αύξηση κατά 32% στους θανάτους ατόμων κάτω των 35 ετών μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα θανάτων από το Μεξικό, μια χώρα με ρεκόρ θνησιμότητας και υψηλές θερμοκρασίες «wet bulb» – μια μέτρηση που λαμβάνει υπόψη την υγρασία για να εξακριβώσει το επίπεδο θερμικής καταπόνησης στους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις δύο δεκαετίες μέχρι το 2019, το 75% των θανάτων από ζέστη αφορούσε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ, αντίθετα, σχεδόν όλοι οι θάνατοι που σχετίζονταν με το κρύο αφορούσαν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Αν και οι θάνατοι από το κρύο στο Μεξικό όπως και στις περισσότερες χώρες, είναι συχνότεροι σε σχέση με εκείνους που οφείλονται στη ζέστη, η αυξανόμενη συχνότητα των υψηλών θερμοκρασιών είναι πιθανό να αντιστρέψει αυτή την τάση, επηρεάζοντας κυρίως τους νεότερους, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό το μοτίβο μπορεί κάλλιστα να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, λόγω των θεμελιωδών ομοιοτήτων στον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες αντιδρούν στη θερμοκρασία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ο τρόπος προσαρμογής σε αυτήν θα είναι ένας πολύ σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον. Δεν πρέπει να απομακρύνουμε πόρους από τους ηλικιωμένους, αλλά σίγουρα πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Copernicus: Είναι «βέβαιο» πως το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2023, και το πρώτο κατά το οποίο θα ξεπεραστεί το όριο του 1,5° Κελσίου ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, όπως ορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος (Copernicus).

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε βάθος δεκαετιών θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο.

Οι νέοι αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Global Public Health, η ανησυχία για την ταχεία εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των νέων. Η «κλιματική δυσφορία» φαίνεται, πιο συγκεκριμένα, να ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα στους νέους ηλικίας 16-24 ετών.

Ειδικότερα, περίπου 1 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσε «πολύ στενοχωρημένος» για τις εξελίξεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την αγωνία τους για την περιβαλλοντική υποβάθμιση αγαπημένων τόπων, την απογοήτευσή τους για την απουσία δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα αποκάλυψαν ανησυχία για το μέλλον και συναισθήματα ενοχής και ντροπής.