Είστε σε σχέση με έναν σπουδαίο σύντροφο, τον οποίο αγαπάτε και εμπιστεύεστε. Έχετε θέσει τα όριά σας και έχετε μάθει ο ένας το στυλ επικοινωνίας του άλλου. Όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, όμως βαθιά μέσα σας μπορεί να αισθάνεστε αμφιβολίες τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τον σύντροφό σας ή την σχέση που έχετε διαμορφώσει.

“Θα αντέξουμε στον χρόνο; Πώς ξέρω αν αυτό το άτομο είναι πραγματικά το κατάλληλο για εμένα; Κι αν έχει κάποιο σκοτεινό μυστικό;”… Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν ξαφνικά.

Αυτό το αίσθημα διαρκούς ανησυχίας ή αμφισβήτησης πρόκειται για το “άγχος σχέσης”, γνωστό και ως “relationship anxiety”.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το “άγχος σχέσης”

Το άγχος σχέσης είναι εξαιρετικά συχνό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βιώσουν εντονότερα στην αρχή μιας σχέσης, πριν να μάθουν για τις προθέσεις ή τα συναισθήματα του συντρόφου τους.

Όμως αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν και σε μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Συναισθηματική δυσφορία
  • Έλλειψη κινήτρων
  • Κόπωση ή συναισθηματική εξάντληση

Αν και το άγχος σχέσης μπορεί να μην σχετίζεται με την σχέση αυτή καθαυτήν, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα και στρες, τόσο σε εσάς όσο και στον σύντροφό σας.

Ποιες είναι οι ενδείξεις

Το άγχος σχέσης μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται λίγη ανασφάλεια για τη σχέση τους, ειδικά στα πρώτα στάδια της γνωριμίας και της δημιουργίας μιας δέσμευσης.

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, οπότε γενικά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις περαστικές αμφιβολίες ή τους φόβους, ειδικά αν δεν σας επηρεάζουν πολύ.

Αλλά αυτές οι αγχωτικές σκέψεις μπορεί ορισμένες φορές να “γιγαντωθούν”, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά σας. Μερικές από τις πιο κοινές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

Αναρωτιέστε αν έχετε σημασία για τον σύντροφό σας

Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχείτε ότι:

  • Δεν θα λείψετε στον σύντροφό σας εάν λείψετε από κοντά του.
  • Μπορεί να μην σας προσφέρει βοήθεια ή υποστήριξη εάν προκύψει κάτι σοβαρό.
  • Μπορεί να θέλει να είναι μαζί σας μόνο επειδή επωφελείται από εσάς.

Αμφισβητείτε τα συναισθήματα του συντρόφου σας για εσάς

Ενώ μπορεί να σας έχει εκφράσει τα συναισθήματά του, να φαίνεται πάντα χαρούμενος που σας βλέπει και να κάνει ευγενικές χειρονομίες, δεν μπορείτε παρά να αναρωτιέστε εάν πράγματι ενδιαφέρεται για εσάς.

Όταν ξαφνικά φαίνεται λίγο απόμακρος, αναρωτιέστε αν τα συναισθήματά του έχουν αλλάξει. Ενώ οι περισσότεροι μπορεί να νιώσουν έτσι ανά διαστήματα, αυτές οι ανησυχίες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα έντονες εάν αντιμετωπίζετε άγχος σχέσης.

Φοβάστε ότι θα σας χωρίσει

Η αγάπη, ο σεβασμός και η ασφάλεια είναι απαραίτητα στοιχεία για την διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης.

Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να διατηρήσετε την σχέση σας δυνατή και ακμαία, οι ανήσυχες σκέψεις μπορεί μερικές φορές να μετατραπούν σε επίμονο φόβο ότι ο σύντροφός σας θα σας εγκαταλείψει.

Για παράδειγμα, μπορεί:

  • Να αποφεύγετε να αναφέρετε θέματα που σας ενοχλούν, όπως η συχνή αργοπορία.
  • Να αγνοείτε τα πράγματα που μπορεί να κάνει ο σύντροφός σας και να σας ενοχλούν, όπως το να φοράει παπούτσια μέσα στο σπίτι.
  • Να ανησυχείτε έντονα μήπως έχει θυμώσει μαζί σας, ακόμη και αν δεν φαίνεται θυμωμένος.

Αμφισβητείτε την συμβατότητά σας μακροπρόθεσμα

Το άγχος σχέσης μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε αν εσείς και ο σύντροφός σας ταιριάζετε πραγματικά, ακόμη και όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στη σχέση σας.

Μπορεί επίσης να αμφισβητήσετε αν είστε πραγματικά ευτυχισμένοι ή αν απλώς νομίζετε ότι είστε. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να αρχίσετε να εστιάζετε σε μικρές διαφορές και να υπερτονίζετε την σημασία τους.