Οι πτήσεις επηρεάζουν την υγεία με… διάφορους τρόπους. Εκτός από την αλλαγή του περιβάλλοντος και την πίεση στην καμπίνα κατά την διάρκεια του ταξιδιού, τα αεροδρόμια, ειδικά την περίοδο των γιορτών, υποδέχονται μεγάλο αριθμό ανθρώπων από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης ιών και μικροβίων.

Τώρα, νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Computational Biology, αποκαλύπτει ότι μεταξύ άλλων η συχνή απολύμανση των επιφανειών, οι αντιμικροβιακές επιστρώσεις επιφανειών και η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού, ενός εξαιρετικά μεταδοτικού γαστρεντερικού ιού, που προκαλεί έντονο εμετό και διάρροια.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω επιφανειών και τα κρούσματα κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών είναι ιδιαίτερα συχνά, λόγω του μεγάλου αριθμού δημόσιων επιφανειών στα αεροδρόμια.

Όσα “κρατούν” μακριά τον νοροϊό στις πτήσεις και όχι μόνο

Για να διερευνήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από επιφάνειες που αγγίζονται συχνά σε διάφορες ζώνες του αεροδρομίου, οι ερευνητές από το Beijing University of Technology συνέλεξαν δεδομένα πραγματικής αφής από 21,3 ώρες βίντεο, το οποίο κατέγραψε σχεδόν 26.000 αγγίγματα.

Στην συνέχεια ανέπτυξαν ένα μοντέλο μετάδοσης από επιφάνειες και προσομοίωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νοροϊό και την αποτελεσματικότητα διαφόρων παρεμβάσεων σε διάφορες ζώνες του αεροδρομίου.

Τα δεδομένα αφής έδειξαν ότι, χωρίς καμία παρέμβαση, τα εστιατόρια στα αεροδρόμια είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης του νοροϊού, με περίπου 4,6 από τους 51.494 ταξιδιώτες να μολύνονται.

Η απολύμανση των δημόσιων επιφανειών κάθε δύο ώρες μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από νοροϊό ανά επίσκεψη στο αεροδρόμιο κατά 83,2%.

Το πλύσιμο των χεριών κάθε δύο ώρες μείωσε τον κίνδυνο μόνο κατά 2,0% και η χρήση μάσκας 50% του χρόνου μείωσε τον κίνδυνο κατά 48,0%, επειδή οι μάσκες εμποδίζουν τους ανθρώπους να αγγίζουν το πρόσωπό τους, εξηγούν οι ερευνητές.

Επιπλέον, η χρήση αντιμικροβιακών επιστρώσεων χαλκού ή κράματος χαλκού-νικελίου στις περισσότερες δημόσιες επιφάνειες μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 15,9%-99,2%.

Ζωτικής σημασίας οι στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου

Τα νέα ευρήματα τονίζουν ότι η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων ειδικά προσαρμοσμένων για τον νοροϊό σε περιβάλλοντα αεροδρομίων είναι κομβικής σημασίας για την δημόσια υγεία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν επίσης ότι δεδομένου ότι συνέλεξαν τα δεδομένα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγγιγμα επιφανειών μπορεί να ήταν διαφορετικές από τις κανονικές.

Αλλά συνολικά, τα αποτελέσματα της προσομοίωσης έδειξαν ότι η απολύμανση των δημόσιων επιφανειών, η χρήση μάσκας και οι αντιμικροβιακές επιστρώσεις επιφανειών φάνηκαν να είναι αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νοροϊού μέσω της αφής επιφανειών.