Πρωτεΐνες που αποσπώνται από την επιφάνεια του πανδημικού κορονοϊού SARS-CoV-2 παραμένουν στο κρανίο και τις προστατευτικές μεμβράνες του εγκεφάλου για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.
Ένα εύρημα που ίσως εξηγεί τα νευρολογικά συμπτώματα της long Covid
Γερμανική μελέτη στην επιθεώρηση Cell Host & Microbe χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές απεικόνισης που ανιχνεύουν θραύσματα του κορονοϊού ακόμα και σε ιστούς που βγαίνουν αρνητικοί με άλλες μεθόδους όπως το PCR.
Εντόπισαν έτσι πολυάριθμα αντίγραφα της λεγόμενης «πρωτεΐνης-ακίδας» που εξέχει από τον ιό και του επιτρέπει να συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Η εξέταση δειγμάτων από ασθενείς που πέθαναν από Covid-19 αποκάλυψε συσσώρευση τέτοιων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, τον μυελό των οστών του κρανίου, καθώς και τις τρεις μήνιγγες, τις προστατευτικές μεμβράνες που τυλίγουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια δείγματα ασθενών που πέθαναν από άσχετα αίτια – κάποιοι από αυτούς ήταν στατιστικά αναμενόμενο να είχαν νοσήσει παλαιότερα από Covid-19 .
Πράγματι, αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας βρέθηκαν στο κρανίο και τις μήνιγγες, όπου δείχνουν να προκαλούν φλεγμονή που φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο.
Ο λόγος είναι ότι οι περιοχές αυτές είναι πλούσιες στους κυτταρικούς υποδοχείς ACE2 στους οποίους συνδέεται ο κορωνοϊός μέσω της πρωτεΐνης-ακίδας.
«Αυτό ίσως καθιστά αυτούς τους ιστούς ιδιαίτερα ευάλωτους στη μακροπρόθεσμη συσσώρευση της πρωτεΐνης-ακίδας», δήλωσε ο Τσόουγι Ρονγκ του Κέντρου «Χέλμχολτζ» του Μονάχου, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Οι επιπτώσεις
Η μελέτη δεν εξέτασε άμεσα τις πιθανές συνέπειες, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η φλεγμονή που προκαλούν οι ιικές πρωτεΐνες μπορεί να συνδέονται με μακροπρόθεσμα νευρολογικά συμπτώματα.
«Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η παραμονή της πρωτεΐνης ακίδας στα όρια του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλλει στις νευρολογικές επιδράσεις της Covid-19 και της long Covid. Αυτό περιλαμβάνει επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου, οδηγώντας δυνητικά σε απώλεια πέντε έως δέκα ετών στην υγιή εγκεφαλική λειτουργία για τα άτομα που πλήττονται» δήλωσε ο Άλι Έρτουρκ του «Χέλμχολτζ», τελευταίος συγγραφέας της μελέτης.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η πρωτεΐνη-ακίδα μπορεί να παραμένει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για τουλάχιστον 15 μήνες και στο αίμα για τουλάχιστον έναν χρόνο.
Η παρουσία αυτών των πρωτεΐνών δεν αποκλείεται να συνδέεται με τα «αυτοαντισώματα» που ανιχνεύονται σε ορισμένους ασθενείς long Covid και πιθανώς προκαλούν εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιείς ιστούς.
Στη νέα μελέτη, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μειώνει τις πρωτεΐνες-ακίδα στον εγκέφαλο κατά 50%.
Πιθανώς το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο, αυτό όμως θα πρέπει όμως να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω μελέτες.