Νέα έρευνα από το Karolinska Institutet και το Columbia University αποκαλύπτει ότι η καρδιά έχει τον δικό της mini «εγκέφαλο», το δικό της δηλαδή νευρικό σύστημα που ελέγχει τον καρδιακό παλμό.
Η καλύτερη κατανόηση αυτού του συστήματος, το οποίο είναι πολύ πιο ποικιλόμορφο και πολύπλοκο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.
Θεωρούσαμε ότι η καρδιά ελέγχεται αποκλειστικά από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο μεταδίδει σήματα από τον εγκέφαλο. Το νευρικό δίκτυο της καρδιάς, το οποίο είναι ενσωματωμένο στα επιφανειακά στρώματα του καρδιακού τοιχώματος, θεωρούνταν μια απλή δομή που αναμεταδίδει τα σήματα από τον εγκέφαλο.
Ωστόσο, η νέα μελέτη που διεξήχθη σε ψάρια ζέβρα και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, φέρνει στο φως μια πιο προηγμένη λειτουργία.
Ο mini «εγκέφαλος» πίσω από τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού
Η καρδιά έχει το δικό της πολύπλοκο νευρικό σύστημα που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του ρυθμού της.
«Αυτός ο «μικρός εγκέφαλος» έχει βασικό ρόλο στη διατήρηση και τον έλεγχο του καρδιακού παλμού, περίπου όπως ο εγκέφαλος συντονίζει ρυθμικές λειτουργίες, όπως η κίνηση και η αναπνοή», εξηγούν οι ερευνητές, οι οποίοι εντόπισαν διάφορους τύπους νευρώνων στην καρδιά που έχουν διαφορετικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής ομάδας νευρώνων με ιδιότητες βηματοδότη.
Παρόμοια με την ανθρώπινη καρδιά
Η μελέτη διεξήχθη σε ψάρια ζέβρα, ένα ζωικό μοντέλο που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τον ανθρώπινο καρδιακό ρυθμό και τη συνολική καρδιακή λειτουργία.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν τη σύνθεση, την οργάνωση και τη λειτουργία των νευρώνων μέσα στην καρδιά χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων όπως η αλληλουχία RNA ενός κυττάρου, ανατομικές μελέτες και ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές.
«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πόσο πολύπλοκο είναι το νευρικό σύστημα μέσα στην καρδιά», λένε οι ερευνητές.
«Η καλύτερη κατανόηση αυτού του συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα γνώση όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις και ως εκ τούτου να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες όπως οι αρρυθμίες».
Νέοι θεραπευτικοί στόχοι
«Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε πώς ο εγκέφαλος της καρδιάς αλληλεπιδρά με τον πραγματικό εγκέφαλο για να ρυθμίζει τις καρδιακές λειτουργίες υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η άσκηση, η ασθένεια ή το στρες» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε νέους θεραπευτικούς στόχους εξετάζοντας πώς οι διαταραχές στο νευρωνικό δίκτυο της καρδιάς συμβάλλουν σε διάφορες καρδιακές διαταραχές» καταλήγουν.