H λέξη «manifest» ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2024 από το λεξικό του Cambridge, παραπέμποντας στο… αμφιλεγόμενο wellness trend του «manifesting».
Αναζητήθηκε σχεδόν 130.000 φορές στον ιστότοπο του Cambridge Dictionary, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο δημοφιλείς λέξεις της φετινής χρονιάς.
Ο ορισμός του «manifest» μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά με λέξεις όπως «εκδηλώνω» και «εκδηλώνομαι», «έκδηλος» και «προφανής». Η παγκόσμια τάση του manifesting υπόσχεται ότι οι επιθυμίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της σκέψης, του οραματισμού, της πίστης και της δράσης.
Το ταξίδι του «manifest»
Ξεκίνησε από βιβλία αυτοβοήθειας, κέρδισε έδαφος κατά την διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε παραμένει viral, ιδίως στο TikTok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκατομμύρια αναρτήσεις και βίντεο έχουν το hashtag #manifest.
Η πρακτική του manifesting υποστηρίχθηκε και από πολλές διασημότητες.
Για παράδειγμα, η «χρυσή» Simone Biles, κορυφαία Αμερικανίδα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής αλλά και η παγκοσμίως γνωστή τραγουδίστρια Dua Lipa έχουν μιλήσει για την πρακτική, υποστηρίζοντας ότι έχει αποτελέσει μέρος της προσέγγισης που ακολούθησαν για την επίτευξη των στόχων τους.
Έκαναν manifest με την έννοια ότι «φαντάστηκαν ή οραματίστηκαν να πετυχαίνουν κάτι που θέλουν, με την πεποίθηση ότι έτσι θα είναι πιο πιθανό να συμβεί».
Θετική σκέψη ή ψευδαίσθηση;
Ωστόσο, η εκδήλωση όπως θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στα ελληνικά το manifesting, αν και ευχάριστη ή ενδυναμωτική, παραμένει μια θεωρία που δεν έχει επιβεβαιωθεί και μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ή στην προώθηση ψευδών και επικίνδυνων πεποιθήσεων.
«Η εκδήλωση είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «μαγική σκέψη» ή η γενική ψευδαίσθηση ότι συγκεκριμένες νοητικές τελετουργίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Sander van der Linden, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο University of Cambridge.
«Τα οφέλη της θετικής σκέψης, της αυτοεπιβεβαίωσης και του καθορισμού στόχων είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Όταν πιστεύουμε στον εαυτό μας και έχουμε μια θετική στάση, θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και καταβάλλουμε προσπάθειες τότε οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε αυξάνονται, καθώς πραγματοποιούμε έμπρακτες αλλαγές στον πραγματικό κόσμο» τονίζει ο ίδιος.
«Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ της δύναμης της θετικής σκέψης και της έμπρακτης προσπάθειας και της πεποίθησης ότι η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μέσω της σκέψης. Το πρώτο είναι υγιές ενώ το δεύτερο μακροπρόθεσμα μπορεί να μας βλάψει» προειδοποιεί.