Τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Γεμάτα βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, εμπλουτίζοντας τα γεύματα με διαφορετικές γεύσεις και υφές.
Ειδικά τα χειμερινά λαχανικά είναι ιδανικά για τις ζεστές σούπες της περιόδου. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές περιλαμβάνουν:
Τα χειμερινά λαχανικά που αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας
Kale
To kale πρόκειται για πράσινο φυλλώδες λαχανικό της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο κρύο. Αν και το βρίσκουμε όλο το χρόνο, ευδοκιμεί σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, παρέχοντας μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτικές ίνες και προστατευτικές φυτικές ενώσεις. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο kale καλύπτει περίπου το 16,86% της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο Plants, είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο, κάλιο και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.
Πατάτες
Οι πατάτες θεωρούνται εδώ και καιρό χειμερινό λαχανικό, καθώς μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το κάλιο.
Καρότα
Τα καρότα ευδοκιμούν στο δροσερό έδαφος και γίνονται πιο γλυκά μετά την έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, αποκαλύπτει έρευνα δημοσιευμένη στο . Τα καρότα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, που υποστηρίζει την υγιή όραση.
Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα καρότα, όπως το β-καροτένιο και το α-καροτένιο, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων.
Μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, υποστηρίζει έρευνα δημοσιευμένη στο American Journal of Clinical Nutrition.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι λαχανικά ρίζας που ευδοκιμούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παίρνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα από φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται βηταλαΐνες, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Plants.
Τα παντζάρια είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και φυλλικό οξύ.
Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα τόσο σε θερμίδες όσο και σε υδατάνθρακες.
Επιπλέον, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers.
Μάλιστα σύμφωνα με άλλη έρευνα, μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το τσάι, τα φρούτα και τα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.