Σε ποιον δεν αρέσουν τα comfort foods; Ακόμα και εάν είναι νόστιμα όμως, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μας παχαίνουν και στερούνται θρεπτικών συστατικών. Τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί και να επιβαρύνουν τους μυς δίχως να το καταλαβαίνουμε, ακόμα και εάν διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ερευνητές από το University of California-San Francisco εντόπισαν την σύνδεση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και της συσσώρευσης λίπους στους μυς των μηρών.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Radiological Society of North America, υποδηλώνει ότι αυτά που τρώμε μπορεί να αλλάζουν την δομή των μυών, ανεξάρτητα από τα επίπεδα άσκησης ή από το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε.
Οι μυς “αλλάζουν” ανεξάρτητα από την άσκηση
Στα πλαίσια της μελέτης, εξετάστηκαν 666 άτομα με μέση ηλικία τα 60 έτη και τυπικό δείκτη μάζας σώματος 27 – που τεχνικά θεωρείται υπέρβαρο. Αφού ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι περίπου το 40% αποτελούνταν από εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα.
Όσο περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο λίπος φάνηκε να συσσωρεύεται στους μυς των μηρών τους, αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI).
Σύμφωνα με τους ίδιους, η σχέση αυτή φάνηκε να ισχύει για όλες τις διαφορετικές μεταβλητές, δεν είχε σημασία δηλαδή εάν οι συμμετέχοντες ήταν σωματικά δραστήριοι ή εάν έκαναν καθιστική ζωή, εάν κατανάλωναν περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες ή ακόμα κι εάν είχαν διαφορετικό σωματότυπο.
Αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας;
Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή η ποιότητα των μυών συνδέεται άμεσα με παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, εξηγούν οι ερευνητές.
«Η έρευνα μας αλλά και παλαιότερες έχουν δείξει ότι η ποσοτική και λειτουργική μείωση των μυών του μηρού συνδέεται δυνητικά με την εμφάνιση και την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος», επισημαίνουν.
«Στις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, αυτή η μείωση μπορεί να φανεί ως λιπώδης εκφύλιση του μυός, όπου λωρίδες λίπους αντικαθιστούν τις μυϊκές ίνες».
Αν και οι ερευνητές δεν προτείνουν τον αποκλεισμό των επεξεργασμένων τροφίμων, τονίζουν ότι η ποιότητα της διατροφής είναι κομβικής σημασίας, ανεξάρτητα από άλλες καλές συνήθειες του τρόπου ζωής.
«Κατανοούμε ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν την υγεία των μυών, υποδηλώνοντας ότι αυτό που τρώμε κάνει πολύ περισσότερα από το να παρέχει απλώς θερμίδες» καταλήγουν οι ίδιοι.