Ύστερα από μια κουραστική ημέρα, δεν είμαστε λίγοι όσοι λαχταράμε κάτι γλυκό. Ύστερα βέβαια, μπορεί να αισθανόμαστε ενοχές, ειδικά εάν αυτή η κίνηση μας έχει γίνει συνήθεια. Αλλά, μάλλον ήρθε η στιγμή να αποβάλλουμε τις δεύτερες σκέψεις αφού, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ένα με δύο κομμάτια μαύρης σοκολάτας, ακόμα κι αν την απολαμβάνουμε πέντε φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περισσότερο από το 1/5.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The BMJ, χρησιμοποίησε δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πρόσληψη σοκολάτας για περισσότερους από 300.000 υγιείς ανθρώπους για 25, κατά μέσο όρο, χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ύστερα από την μέτρηση προσαρμογών στον τρόπο ζωής και διατροφικών παραγόντων, όσοι έτρωγαν μια μερίδα μαύρης σοκολάτας 28,3 γραμμαρίων, 5 φορές την εβδομάδα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ποτέ ή σπάνια σοκολάτα.
Γενικά, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών, ενώ όσοι έτρωγαν σοκολάτα γάλακτος είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.
Η σοκολάτα περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβανολών, μια ένωση που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Βέβαια, η σχέση μεταξύ κατανάλωσης σοκολάτας και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη είναι «αμφιλεγόμενη» λόγω ασυνεπών αποτελεσμάτων, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες δεν διερεύνησαν τη διαφορά μεταξύ των τύπων σοκολάτας, οι οποίες έχουν διαφορετικά επίπεδα κακάο, ζάχαρης και γάλακτος.
Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν πως «όσο ελκυστική κι αν ακούγεται η κατανάλωση περισσότερης μαύρης σοκολάτας και όσα οφέλη κι αν γνωρίζουμε ότι έχει, δεν θα τη συνιστούσαν ως στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 καθώς η πρόληψη απαιτεί μια πιο σφαιρική προσέγγιση».
Οι διατροφικές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Δεν είναι μυστικό ότι μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι ένα κρίσιμος παράγοντας για την υγεία μας συνολικά. Όσα τρώμε επηρεάζουν σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας , από την διάθεση μέχρι τα επίπεδα της ενέργειάς μας και την ποιότητα του ύπνου μας. Εάν η διατροφή που ακολουθείτε δεν έχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να ευδοκιμήσει, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 κλπ.
Σύμφωνα με έρευνα, από τους 11 διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν, τρεις έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.
Επομένως, σε επίπεδο διατροφής, αρχικά προσπαθήστε να ενσωματώσετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στα γεύματά σας, αντικαθιστώντας αυτά που ήδη τρώτε. Επιλέξτε καστανό αντί για λευκό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως αντί για κανονικά.
Επιπλέον, προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών, επιλέγοντας τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι ή βρόμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαμβάνετε τρόφιμα, όπως το λευκό ρύζι. Απλά, θυμηθείτε να τα συνδυάσετε με μια πηγή φυτικών ινών, όπως τα λαχανικά.
Τέλος, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα με τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα ψάρια, τα αυγά, το τυρί, τον αρακά και τις φακές που είναι όλα πηγές πρωτεΐνης και αποτελούν γευστικά γεύματα γεμάτα θρεπτικά συστατικά.