Όλοι θέλουμε να ξυπνάμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι με το μυαλό και το σώμα μας έτοιμα να αδράξουν τη μέρα. Δυστυχώς όμως, τα πρωινά δεν ξεκινούν για όλους μας έτσι. Η πρωινή κόπωση ή ενδεχόμενοι πόνοι μπορεί να προκύπτουν από διάφορες αιτίες, τις οποίες είναι σημαντικό να εντοπίσουμε.
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει πρωινό πόνο ή κόπωση
Το στρώμα ή και το μαξιλάρι μας
Όταν νιώθουμε πόνο όταν ξυπνάμε, καλό θα ήταν να τσεκάρουμε τον εξοπλισμό μας… Ο ύπνος είναι κι αυτός μια δραστηριότητα. Αν κάνουμε πεζοπορία σε ένα βουνό με τα λάθος παπούτσια, πιθανότατα τα πόδια μας μετά θα πονάνε. Έτσι και με τον ύπνο. Χρειαζόμαστε τον κατάλληλο εξοπλισμό και πρέπει να τον αντικαθιστούμε όταν πια είναι φθαρμένος.
Το στρώμα σας πρέπει να σας παρέχει υποστήριξη και άνεση. Μόνο εσείς μπορείτε να κρίνετε τι είδους στρώμα σας ταιριάζει, ωστόσο έχετε κατά νου πως τα λιγότερο ακριβά στρώματα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Επιπρόσθετα, οι ανάγκες μας αλλάζουν με τα χρόνια. Το ίδιο το σώμα υφίσταται αλλαγές, όπως απώλεια ή αύξηση βάρους, αλλαγές στα επίπεδα φυσικής κατάστασης, εμφάνιση μη γνώριμων προηγουμένως καταστάσεων, όπως ο πόνος στον αυχένα ή τη μέση. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν πως το στρώμα που είχατε, δεν σας ταιριάζει πια.
Το μαξιλάρι είναι επίσης σημαντικό για τον ύπνο μας. Το σωστό μαξιλάρι μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ξεκούραστου ή μη ξυπνήματος. Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε εάν ένα μαξιλάρι σας παρέχει στήριξη είναι να ξαπλώσετε στη θέση που κοιμάστε και να ζητήσετε από τον φίλο ή τον σύντροφό σας να δει αν το κεφάλι και ο λαιμός σας είναι σε ευθυγράμμιση. Ένα μαξιλάρι πρέπει επίσης να παρέχει άνεση, η οποία είναι, όπως είπαμε, υποκειμενική.
Τέλος, θυμηθείτε πως ούτε τα μαξιλάρια διαρκούν για πάντα…
Η κακή διατροφή
Εάν νιώθετε κόπωση το πρωί, ρίξτε μια ματιά στη διατροφή σας. Η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο και ο ύπνος τη διατροφή. Ανεξάρτητα από το βαθμό που επηρεάζει το ένα το άλλο, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε «κακά» λιπαρά και ζάχαρη έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως απώλεια βάρους, καλύτερη υγεία της καρδιάς, πρόληψη χρόνιων ασθενειών κτλ., που επιβάλλεται, χωρίς ακραίους περιορισμούς, να είναι η πρώτη και κύρια επιλογή μας. Η μεσογειακή διατροφή, με την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει, ενισχύει πολλές βιολογικές διαδικασίες που συνδέονται με την ποιότητα του ύπνου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συνιστάται ευρέως ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πλάνα που προάγουν την μακροζωία.
Ελάχιστη ή υπερβολική άσκηση
Ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο πόνο και δυσκαμψία το πρωί αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει τα επίπεδα της κούρασης. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ή πολύ έντονη προπόνηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και δυσφορία. Σε γενικές γραμμές, η γυμναστική είναι εξαιρετική για το σώμα, την υγεία, τον ύπνο, αρκεί να μην το παρακάνουμε και να ακούμε τα σώμα μας.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και άλλοι επίσημοι φορείς συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για υγιείς ενήλικες, δηλαδή 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Για βελτίωση του ύπνου, η έρευνα προτείνει ότι μια συνεπής ρουτίνα άσκησης έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, ειδικά για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο.
Το πέρασμα του χρόνου…
Με την ηλικία, ο ύπνος μπορεί να μην είναι τόσο αναζωογονητικός όσο όταν ήμασταν πιο μικροί. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο πάντα να φροντίζουμε τον εαυτό μας, σωματικά και ψυχικά.
Διαχειριστείτε το άγχος, διατηρήστε ένα υγιές βάρος, παραμείνετε σωματικά δραστήριοι και μην ξεχνάτε τα καθιερωμένα τσεκάπ.
Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους!
Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την υγεία και τη μακροζωία μας. Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό ύπνου, δώστε προσοχή στις καθημερινές σας συνήθειες και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια για συμπτώματα που παρεμποδίζουν την ξεκούρασή σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε χρόνια ή ασυνήθιστη κόπωση, δυσκαμψία ή πόνο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.