Ζυμαρικά με τόνο και ψητά ντοματίνια
Προτιμάμε τα fusilli, γνωστά στα ελληνικά και ως βίδες.
Υλικά
- 250 γρ. ζυμαρικά βίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
- 500 γρ. ντοματίνια
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 συσκευασία τόνο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.σ. πεκορίνο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ρίχνουμε σε ένα ταψί τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξίδι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά στο σκεύος. Ψήνουμε στους 200°C για 40 λεπτά, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Βήμα 2ο
Μόλις ψηθούν τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει στο ταψί. Στραγγίζουμε τον τόνο και τον προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε και το πεκορίνο και πολτοποιούμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Βήμα 3ο
Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1 λεπτό λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε κρατώντας λίγο από το νερό όπου έβρασαν και τα επαναφέρουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
Βήμα 4ο
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα από ντοματίνια και τόνο και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά. Αν μας φανεί πολύ πηχτή η σάλτσα, την αραιώνουμε με το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε.
Βήμα 5ο
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα τους σε δυο πιάτα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.