Ερευνητές ξεκίνησαν μια μεγάλη μελέτη για να κατανοήσουν γιατί ένα μικρό ποσοστό ασθενών με καρκίνο επιβιώνει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες μετά τη διάγνωση μερικών από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου.
Οκτώ αντικαρκινικά κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) ενώνονται με δεκάδες νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο για να βρουν ασθενείς που είχαν εξαιρετική ανταπόκριση στη θεραπεία του καρκίνου και έζησαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές θα συλλέξουν λεπτομερή βιολογικά δεδομένα για 1.000 ασθενείς και τους όγκους τους και θα αναλύσουν το DNA, τις πρωτεΐνες του αίματος, τα μικρόβια και τους μοριακούς βιοδείκτες με την ελπίδα να μάθουν πώς είχαν τόσο καλή έκβαση.
Η μελέτη Rosalind για τον καρκίνο
Τα νέα ευρήματα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση των αδυναμιών των θεραπειών και τον σχεδιασμό νέων για επιθετικούς όγκους, ενώ ορισμένες θεραπείες θα στοχεύουν στη μίμηση των κρίσιμων βιολογικών χαρακτηριστικών που παρατηρούνται στους λεγόμενους «υπέρ-επιζώντες», ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές για άλλους ασθενείς.
Ειδικοί σε θέματα καρκίνου σε περισσότερες από 40 χώρες συμμετέχουν στη μελέτη και επιδιώκουν να διερευνήσουν τις περιπτώσεις ασθενών που έζησαν εξαιρετικά πολύ μετά τη διάγνωση με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα εκτεταμένου σταδίου, τον επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου, γλοιοβλάστωμα ή μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου. Επιλέξιμοι είναι όσοι ανήκουν στο κορυφαίο 3% όσον αφορά το χρόνο επιβίωσης.
«Δεν περιμένουμε ότι οι άνθρωποι με αυτούς τους τύπους καρκίνου θα ζήσουν περισσότερο από δύο ή τρία χρόνια, αλλά περίπου 3-5% τα καταφέρνουν», δήλωσε ο Δρ Thankamma Ajithkumar, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος από το Cambridge University, που συμμετέχει στην μελέτη.
«Συχνά αναρωτιόμαστε, αν υπάρχει κάτι στον όγκο ή αν είναι κάτι στα γονίδιά τους που στην πραγματικότητα διευκολύνει την καταπολέμηση αυτού του καρκίνου» συμπληρώνει ο ίδιος.
Η μελέτη Rosalind πήρε το όνομά της από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα βιοφυσικό και χημικό-κρυσταλλογράφο ακτίνων Χ, η οποία με την περιβόητη Photo 51, αποτύπωσε τη δομή της διπλής έλικας του DNA.
«Πρέπει να κατανοήσουμε πώς καταφέρνουν ορισμένοι ασθενείς να επιβιώσουν και να ξεκλειδώσουμε αυτόν τον μηχανισμό. Αν το πετύχουμε αυτό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβάλουμε στην εξάλειψη του καρκίνου» καταλήγουν οι ερευνητές.