Εάν θέλετε να “θωρακίσετε” την καρδιά σας, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να αναθεωρήσετε τις διατροφικές σας επιλογές. Μάλιστα, μικρές και απλές αλλαγές μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του Harvard, μπορείτε να συμβάλλετε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλάζοντας τις πηγές πρωτεΐνης που καταναλώνετε.
Η φυτική πρωτεΐνη “θωρακίζει” την καρδιά
Η ισορροπία μεταξύ φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι οποίοι αφού παρακολούθησαν σχεδόν 203.000 επαγγελματίες υγείας, είδαν ότι όσο περισσότερο στρέφονταν σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης τόσο καλύτερα για την καρδιά τους.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη που ακολουθούσαν μια διατροφή με την υψηλότερη αναλογία φυτικών προς ζωικών πρωτεϊνών φάνηκαν να έχουν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 27% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Είναι θέμα στρατηγικής
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, δεν χρειάζεται να βγάλουμε το κρέας από την διατροφή μας αλλά να ακολουθήσουμε μια στρατηγική αντικατάστασης. Η αντικατάσταση για παράδειγμα, του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με φυτικές εναλλακτικές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή.
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης έχουν έξτρα θρεπτικά συστατικά όπως, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην μείωση των φλεγμονών, αναφέρουν οι ίδιοι.
Αναλογία και κίνδυνοι
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών συνεχίζει να προσφέρει οφέλη, ειδικά για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
Ενώ ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων φαίνεται να σταθεροποιείται όταν η αναλογία φυτικής προς ζωικής πρωτεΐνης φτάνει στο 1:2, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου φαίνεται να μειώνεται ακόμη περισσότερο με την μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πώς θα κάνετε την αλλαγή
Εάν αναρωτιέστε πώς θα κάνετε την αλλαγή, σκεφτείτε πέρα από το τόφου. Εξετάστε φυτικές επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως:
- Πιάτα με βάση τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές και ρεβύθια.
- Σνακ από ξηρούς καρπούς και σπόρους.
- Σαλάτα με κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι.