Το κακάο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε πιο γρήγορα από τις φυσιολογικές επιπτώσεις του στρες, παρά τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στις οποίες ενδέχεται να στραφούμε σε τέτοιες συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, αποκαλύπτει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Food & Function, έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγγειακή λειτουργία κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων και να εμποδίσει την επακόλουθη ανάκαμψη του σώματος.
Το κακάο περιέχει μια ουσία, την επικατεχίνη, η οποία ανήκει στις φλαβανόλες (ομάδα φυσικών ενώσεων) και έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το στρώμα των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και αντιμετωπίζοντας την αυξημένη αρτηριακή πίεση- μια κοινή αντίδραση στο στρες.
Γιατί τα λιπαρά τρόφιμα επιδεινώνουν το άγχος;
Ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να είναι νόστιμα και ανακουφιστικά, εάν ένα άτομο θέλει να αναρρώσει από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες, είναι καλύτερο να τα αποφεύγει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που έχουν στρεσογόνες δουλειές ή που βιώνουν τακτικά άγχος.
«Οι άκρως στρεσογόνες εργασίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 40% σε σύγκριση με άτομα που είναι απαλλαγμένα από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στις συνεχείς βλάβες στην αγγειακή λειτουργία από το στρες που πιθανότατα γίνονται μόνιμες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
«Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η κατανάλωση λιπαρών καθυστερεί την ανάκτηση της διαστολής που προκαλείται από τη ροή μετά από ψυχικό στρες, αλλά υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Τα σωματίδια λιποπρωτεϊνών, πλούσια σε τριγλυκερίδια, μπορεί να προκαλέσουν άμεσο τραυματισμό στο αγγειακό τοίχωμα και η κατανάλωση λιπαρών ενδέχεται να προκαλέσει έμμεσα δυσλειτουργία του ενδοθηλίου αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες», συνεχίζουν οι ίδιοι.
Πώς το κακάο μπορεί να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο
«Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα φυτικών ενώσεων, γνωστών για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Οι φλαβανόλες στο κακάο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνου ανάρρωσης από το στρες ανεξάρτητα από την κατανάλωση λιπαρών τροφών λόγω την ικανότητά τους να αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου και να βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία», εξηγούν οι ερευνητές.
Άλλες πηγές φλαβανολών περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι, τα μούρα και τα σταφύλια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το κακάο δεν φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στον περιορισμό της οξυγόνωσης του εγκεφάλου λόγω του στρες.
«Τα καλά νέα είναι ότι, όταν είστε αγχωμένοι, εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα λιπαρά τρόφιμα, μπορείτε να προσθέσετε μια υγιεινή τροφή πλούσια σε φλαβανόλη σε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του στρες», συμβουλεύουν οι ειδικοί.
«Δεν θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να τρώνε λιπαρές τροφές λόγω στρες, αλλά αν συμβεί, υπάρχει μια πρόσθετη διατροφική στρατηγική που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τις επιπτώσεις», καταλήγουν οι συγγραφείς.