Σφυρίδα με ελαιόλαδο
Η σφυρίδα είναι ένα ψάρι χαμηλής θερμιδικής αξίας. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων.
Υλικά
- 1 κιλό σφυρίδα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 2-3 κλωναράκια σέλινο
- 150 γρ. λευκό κρασί
- 500 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια
- 100 γρ. ελιές Καλαμών φιλέτο
- 40 γρ. κάπαρη
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- Ρίγανη
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το ψάρι. Χωρίζουμε τα φιλέτα και τα κόβουμε στη μέση, αποκτώντας έτσι τέσσερα κομμάτια. Τα αλατίζουμε και τα πουδράρουμε με αλεύρι.
Βήμα 2ο
Κάνουμε ένα ζωμό βράζοντας το κεφάλι της σφυρίδας με το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο για 15 λεπτά.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά 300 γρ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα φιλέτα μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Βήμα 4ο
Αφαιρούμε από το τηγάνι την καμένη ουσία λαδιού και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ντοματίνια και την κάπαρη και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συμπληρώνουμε 200 γρ. από το ζωμό ψαριού που φτιάξαμε και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά, να μειωθεί λίγο ο όγκος του.
Βήμα 5ο
Επαναφέρουμε τα φιλέτα στο σκεύος ώστε να βράσουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ο συνεχής βρασμός θα συμβάλει στο πήξιμο της σάλτσας. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και φρέσκια ρίγανη και ρίχνουμε τις ελιές.
Βήμα 6ο
Σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα του ραντίζοντάς το στα πιάτα με λίγες σταγόνες από αγνό παρθένο ελαιόλαδο.