Το μαγνήσιο και το ασβέστιο πρόκειται για δύο θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα, νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς μπορεί να επηρεάζουν και την γνωστική λειτουργία.
Για την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, εξετάστηκαν ενήλικες άνω των 60 ετών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της Πολωνίας, με τους ερευνητές να συγκρίνουν τη γνωστική τους λειτουργία με τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου. Όπως αναφέρουν, τα άτομα που σημείωσαν την χαμηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στο αίμα.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή και γερά οστά, υγιή μυς και νεύρα ενώ παίζει ρόλο και σε άλλες ζωτικές λειτουργίες, όπως η απελευθέρωση ορισμένων ορμονών. Το μαγνήσιο από την άλλη, συμβάλλει στην ρύθμιση πολλαπλών διεργασιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη δημιουργία των οστών και του DNA.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Οι ερευνητές, με έδρα το Medical University of Łódź Department of Geriatrics, εξέτασαν δεδομένα 1.220 ανθρώπων που νοσηλεύονταν, ηλικίας 60 ετών και άνω. Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που μετρούσαν τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου μέσω της διαιτητικής πρόσληψης, στην νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν εξετάσεις αίματος.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες: εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στον ορό, εκείνους που είχαν μόνο χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, εκείνους που είχαν μόνο χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα τόσο μαγνησίου όσο και ασβεστίου.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε δύο διαφορετικά τεστ αξιολόγησης της γνωστικής τους λειτουργίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου είχαν χειρότερες επιδόσεις και στα δύο γνωστικά τεστ από ό,τι τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα. Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου αλλά χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σημείωσαν επίσης χειρότερη βαθμολογία από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα και των δύο θρεπτικών συστατικών. Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου και χαμηλά επίπεδα ασβεστίου δεν είχαν τόσο χαμηλές βαθμολογίες.
Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η καρδιακή ανεπάρκεια, φάνηκαν να συνδέονται με χαμηλότερες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δείχνει συσχέτιση και όχι αιτιώδη συνάφεια.
Πώς θα αυξήσετε μαγνήσιο και ασβέστιο
Μερικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο που μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα στα γεύματά σας, περιλαμβάνουν:
- Ξηροί καρποί
- Όσπρια
- Σπόροι chia
Από την άλλη, μερικές από τις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, που μπορείτε να επιλέξετε είναι:
- Γαλακτοκομικά, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως kale, μπρόκολο