Ο καφές είναι ένα ρόφημα που πολλοί αγαπούν και κάποιοι άλλοι… αποφεύγουν. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι το καταναλώνουν καθημερινά, ενώ ορισμένοι καθόλου, είναι αυτό που ώθησε τους επιστήμονες το μελετήσουν.

Για να μάθουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στο μικροβίωμα του εντέρου, οι ερευνητές ξεκίνησαν αναλύοντας ιατρικά δεδομένα για περίπου 22.800 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και για άλλα 54.200 άτομα από 211 μελέτες. Αυτό τους επέτρεψε να συγκρίνουν τα δεδομένα από άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν καφέ και από άτομα που δεν έπιναν, ενώ παράλληλα διερεύνησαν τις διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου μεταξύ των δύο ομάδων.

Πώς επηρεάζει ο καφές τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε μια σημαντική διαφορά: τον αριθμό των πληθυσμών ενός βακτηρίου που ονομάζεται Lawsonibacter asaccharolyticus.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Microbiology, τα άτομα που έπιναν τακτικά καφέ είχαν έως και οκταπλάσια επίπεδα αυτού του βακτηρίου στο μικροβίωμά τους, σε σχέση με εκείνα που δεν έπιναν καφέ – και η διαφορά αυτή παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν γνωρίζουν με σιγουριά τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα του L. asaccharolyticus στους ανθρώπους, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να σχετίζονται με τα οφέλη για την υγεία που έχουν αποδοθεί στην κατανάλωση καφέ.

Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι οι εκατοντάδες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του καφέ φαίνεται να τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου και, παράλληλα, περιορίζουν την εξάπλωση των «κακών» βακτηρίων.

Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία και το Imperial College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι ο καφές μειώνει, επίσης, τη φλεγμονή και τα επίπεδα ινσουλίνης – τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου – και μπορεί να έχει δυνητικά ευεργετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.

«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πώς αυτό το βακτήριο επηρεάζει την υγεία μας, αν και μπορεί να εμπλέκεται σε θετικές επιπτώσεις για τις οποίες μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον καφέ. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου και δείχνει πως μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πολλές περισσότερες συνδέσεις για τα βακτήρια από τα τρόφιμα, δείχνοντας πώς να τρώμε για καλύτερη υγεία», σχολιάζουν οι ειδικοί.