Ξέρω τι σκέφτεσαι αγαπητέ «people pleaser»: Πού είναι το κακό να βοηθάμε και να προσφέρουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας στα άτομα που μας το ζητούν, αφού σε τελική ανάλυση αντλούμε και εμείς οι ίδιοι ευχαρίστηση και ικανοποίηση από τη βοήθεια που δίνουμε στους άλλους;

Το πρόβλημα με το «people pleasing» είναι ότι ξεπερνά την απλή καλοσύνη. Δεν χρειάζεται να λες σε όλα «ναι» για να είσαι καλός άνθρωπος.

Η επιθυμία να ευχαριστήσουμε τους άλλους μπορεί να γίνει επιζήμια για τον εαυτό μας και, ενδεχομένως, για τις σχέσεις που διαμορφώνουμε, όταν επιτρέπουμε στις φανταστικές επιθυμίες ή τις παράλογες προσδοκίες των άλλων ανθρώπων να έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις προσωπικές μας ανάγκες – σωματικές και ψυχικές.

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι «people pleaser»;

Αναγνώρισε τα σημάδια:

  1. Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  2. Φοβάσαι την απόρριψη.
  3. Σου είναι δύσκολο να πεις «όχι».
  4. Θέλεις να αρέσεις στους άλλους.
  5. Ζητάς συγγνώμη ή αποδέχεσαι το λάθος όταν δεν φταις εσύ.
  6. Συμφωνείς γρήγορα, ακόμα και όταν δεν συμφωνείς πραγματικά.
  7. Δυσκολεύεσαι να μάθεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι.
  8. Είσαι ένας δοτικός άνθρωπος.
  9. Δεν έχεις καθόλου ελεύθερο χρόνο.
  10. Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις σε επηρεάζουν βαθιά.

Πώς θα το σταματήσεις

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις οποιοδήποτε πρόβλημα είναι να το αναγνωρίσεις. Εάν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι «people pleaser», ξεκίνα να κάνεις αλλαγές στη συμπεριφορά σου:

  • Κατανόησε τα κίνητρά σου: Γιατί νιώθεις την ανάγκη να ευχαριστήσεις τους άλλους; Μήπως φοβάσαι την κριτική; Μήπως θέλεις να αποκτήσεις την αποδοχή;
  • Θέσε όρια: Είναι σημαντικό να μάθεις να λες «όχι» και να θέτεις όρια στις σχέσεις σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι εγωίστρια, αλλά απλά ότι φροντίζεις τον εαυτό σου.
  • Εστίασε στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες: Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι δικές σου ανάγκες και επιθυμίες είναι εξίσου σημαντικές με τις ανάγκες και επιθυμίες των άλλων. Μην τις θυσιάζεις για να ευχαριστήσεις τους άλλους.
  • Εξασκήσου στην αυτο-φροντίδα: Η φροντίδα του εαυτού σου είναι απαραίτητη για να διατηρήσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία. Βεβαιώσου ότι αφιερώνεις χρόνο για δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν.
  • Ζήτησε καθοδήγηση από έναν ειδικό: Να θυμάσαι πως η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια και υποστήριξη. Μην απογοητεύεσαι αν δεν δεις αποτελέσματα αμέσως. Συνέχισε να δουλεύεις τις αδυναμίες σου και τελικά θα μάθεις να θέτεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα.