Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα πολλά οφέλη του ύπνου. Όταν είναι επαρκής, την σωστή στιγμή της ημέρας και με καλή ποιότητα, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να βελτιώσει το σάκχαρο στο αίμα, ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Όμως ο ύπνος των γυναικών και των ανδρών διαφέρει, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν αυτές οι διαφορές εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με το φύλο, ιδιαίτερα σε σχέση με την καρδιακή λειτουργία.

Θέλοντας να καλύψουν αυτά τα κενά, οι ερευνητές από το National Heart, Lung and Blood Institute προσπάθησαν να διερευνήσουν περισσότερο αυτήν την σχέση καθώς και να κατανοήσουν πώς ο ύπνος μπορεί να συνδέεται με τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των φύλων στις καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, συνδέεται πιο έντονα με την καρδιακή προσβολή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Ύπνος και πίεση μια περίπλοκη σχέση

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Hypertension, επικεντρώθηκε στα διάφορα στάδια και χαρακτηριστικά του ύπνου, σε αντίθεση με την διάρκεια, για να δουν ποιοι παράγοντες, αν υπάρχουν, σχετίζονται με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε άνδρες και γυναίκες.

Όπως αναφέρουν, οι γυναίκες που περνούσαν περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο – το τρίτο και βαθύτερο στάδιο του ύπνου – έτειναν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τις γυναίκες που περνούσαν λιγότερο χρόνο σε αυτό το στάδιο. Στους άνδρες, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και του βαθύ ύπνου.

Παράλληλα, οι άνδρες που ξυπνούσαν συχνότερα αφού είχαν αποκοιμηθεί είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τους άνδρες που ξυπνούσαν λιγότερο συχνά, ενώ στις γυναίκες, η αφύπνιση μετά τον ύπνο δεν είχε συγκρίσιμη συσχέτιση με την αρτηριακή πίεση.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από μελέτες ύπνου που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι 1.100 συμμετεχόντων στην Βραζιλία, που δεν είχαν μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου, πάθηση που είναι ήδη γνωστό ότι συνδέεται με με υψηλή αρτηριακή πίεση, αν και ορισμένοι συμμετέχοντες είχαν ήπια άπνοια ύπνου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κυμαίνονταν από 18 έως 91 ετών και το 64% χαρακτηρίζονταν γυναίκες.

Σημείο εκκίνησης για μελλοντικές έρευνες

Οι ερευνητές κατέγραψαν μια νύχτα ύπνου χρησιμοποιώντας πολυυπνογραφία, μια ολοκληρωμένη διαγνωστική εξέταση που μετρά διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως τα εγκεφαλικά κύματα και τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, χρησιμοποιώντας αισθητήρες τοποθετημένους σε όλο το σώμα.

Το επόμενο πρωί, έλαβαν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και δείγματα αίματος νηστείας για να μετρήσουν τα επίπεδα λιπιδίων, συγκεκριμένα, τη συνολική χοληστερόλη, τη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας (HDL), τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τα τριγλυκερίδια. Ανέλυσαν τα δεδομένα συνολικά, αλλά και ξεχωριστά ανά φύλο.

Όπως αναφέρουν, εντόπισαν διαφορές στην αρτηριακή πίεση όταν συνέκριναν τις εμπειρίες ύπνου μόνο των ανδρών και μόνο των γυναικών, καθώς και κατά τη σύγκριση των ανδρών και των γυναικών.

Τα ευρήματα, αν και ενδιαφέροντα, είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης για μελλοντικές έρευνες, σημειώνουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδηγό για την μελλοντική διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών που μπορεί να κάνουν τον βαθύ ύπνο ιδιαίτερα πιο σημαντικό για τις γυναίκες.