Αν και δεν είναι κακό να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας comfort foods κατά καιρούς, είναι σημαντικό το ανθυγιεινό φαγητό να μην αποτελεί καθημερινή συνήθεια, καθώς η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που στερούνται θρεπτικών συστατικών συνδέεται με επιπτώσεις τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινό φαγητό έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, ακόμα και με ορισμένους τύπους καρκίνου.

Πώς θα “κόψετε” το ανθυγιεινό φαγητό

Εάν λοιπόν, προσπαθείτε να απαλλαγείτε από την συνήθεια του ανθυγιεινού φαγητού, μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορεί να σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:

Δοκιμάστε το meal prepping

Το να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας γευμάτων (meal prepping), μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τόσο την συχνότητα όσο και την ποσότητα του ανθυγιεινού φαγητού που μπορεί να καταναλώνετε στην καθημερινότητά σας.

Μάλιστα, επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη στο American Journal of Lifestyle Medicine, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που μαγειρεύουν περισσότερο έχουν καλύτερης ποιότητας διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της μικρότερης κατανάλωσης ανθυγιεινού φαγητού, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Αν δεν έχετε συνηθίσει να μαγειρεύετε γεύματα στο σπίτι, ξεκινήστε αργά, προετοιμάζοντας ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα και στη συνέχεια αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων που προετοιμάζετε.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό θρεπτικό συστατικό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity & Metabolic Syndrome, επισημαίνει ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε το τσιμπολόγημα και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού.

Μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν κοτόπουλο, αυγά, γάλα, γιαούρτι, τυρί cottage και φακές.

Μην παραλείπετε γεύματα

Η στέρηση θερμίδων και ο υπερβολικός περιορισμός της πρόσληψης τροφής μπορεί να αυξήσει την έντονη επιθυμία για φαγητό και το τσιμπολόγημα. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pediatrics, υποδεικνύει ότι η παράλειψη γευμάτων, όπως το πρωινό, μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες τη νύχτα.

Ενώ οι ανάγκες και το χρονοδιάγραμμα γευμάτων κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρει, σε γενικές γραμμές, η τήρηση ενός προγράμματος γευμάτων που αποτελείται από τακτικά γεύματα και σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή πρόσληψη θερμίδων και να μειώσετε την επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό.

Διαχειριστείτε το στρες

Το άγχος μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία, επηρεάζοντας ακόμη και τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν και είναι αδύνατο να το αποκλείσετε εντελώς από την ζωή σας, οι υγιεινές πρακτικές διαχείρισης θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε ώστε να μειώσετε και την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού.

Όταν αντιμετωπίζουμε οξύ ή βραχυπρόθεσμο στρες, που μπορεί να προκύψει από μια έντονη κατάσταση προσωρινής πίεσης, η όρεξη συνήθως μειώνεται. Ωστόσο, μελέτη επισημαίνει ότι το χρόνιο στρες τείνει να ενισχύει την επιθυμία για φαγητό και ιδιαίτερα για εύγευστες ανθυγιεινές τροφές.

Η ψυχοθεραπεία, ο ποιοτικός χρόνος με οικογένεια και φίλους, η επαφή με την φύση, ο διαλογισμός είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα των μεθόδων που συμβάλλουν στην μείωση του στρες.