Προκαταρκτική έρευνα υποστηρίζει ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχουν μειωμένες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την covid-19 λοίμωξη.
Αν και το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, τα νέα ευρήματα παρέχουν στοιχεία αναφορικά με το πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες στην μόλυνση από τον κορωνοϊό.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, αναφέρει ότι η ύπαρξη αυτοαναφερόμενης και διαγνωσμένης από τον γιατρό τροφικής αλλεργίας, που επηρεάζει περίπου 220 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μπορεί να μειώνει στον μισό τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
«Σε γενικές γραμμές, όταν μελετάμε πώς λειτουργούν οι σύνθετες ασθένειες και οι λοιμώξεις, υπάρχουν πάντα κάποια τμήματα του πληθυσμού που είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτα», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Τροφικές αλλεργίες VS κορωνοϊού
Για να φτάσουν στο εν λόγω συμπέρασμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, πριν από την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της covid-19 για το ευρύ κοινό και πριν από τον εντοπισμό πολλών ανησυχητικών παραλλαγών.
Όλα τα νοικοκυριά περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο κάτω των 21 ετών και περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν αυτοαναφερόμενη τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα.
Τα άτομα σε κάθε νοικοκυριό απαντούσαν σε εβδομαδιαία ερωτηματολόγια αναφορικά με τα συμπτώματά τους και έκαναν εξετάσεις ρινικού επιχρίσματος κάθε δεύτερη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με αυτοαναφερόμενες, διαγνωσμένες από γιατρό τροφικές αλλεργίες φάνηκαν να έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Από την άλλη, το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα δεν σχετίζονταν, σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο covid-19.
Ποια η σύνδεση
Δεν είναι σαφές γιατί οι τροφικές αλλεργίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της covid-19.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί να έχει σχέση με τους υποδοχείς ACE2, πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια ορισμένων κυττάρων και αποτελούν είσοδο για τον ιό SARS-CoV-2.
Όπως εξηγούν, «ένας συγκεκριμένος τύπος φλεγμονής, που εμφανίζεται συχνά σε άτομα με αλλεργίες, μειώνει τα επίπεδα των ACE2 υποδοχέων στους αεραγωγούς, γεγονός που τελικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να εισέλθει ο ιός, στοιχείο που διερευνούμε ενεργά αυτήν την στιγμή».