Στο παρελθόν έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο υγιές βάρος αλλά και στην καλή φυσική κατάσταση. Τώρα όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως το ένα να… “υπερτερεί” του άλλου.

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας, όπως ορίζονται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), συνεχίζουν να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ίδιο συμβαίνει και με τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Βάρος VS φυσικής κατάστασης

Ωστόσο, η νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine επισημαίνει ότι η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αποτελεί ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα τόσο για την καρδιαγγειακή νόσο όσο και για την ολική θνησιμότητα από ό,τι ο ΔΜΣ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γυμνασμένα άτομα σε όλες τις κατηγορίες ΔΜΣ φάνηκαν να έχουν στατιστικά παρόμοιο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντίθετα, τα μη γυμνασμένα άτομα σε όλες τις κατηγορίες ΔΜΣ εμφάνισαν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τόσο από όλα τα αίτια όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τα γυμνασμένα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Μάλιστα, τα παχύσαρκα γυμνασμένα άτομα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα γυμνασμένα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

άσκηση

Γιατί είναι τόσο σημαντική η γυμναστική;

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν 20 μελέτες με συνολικό μέγεθος δείγματος 398.716 ενηλίκων από διάφορες χώρες. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις μελέτες ήταν γυναίκες.

Στην πλειονότητα των μελετών, τα άτομα θεωρήθηκαν γυμνασμένα εάν η βαθμολογία τους στο τεστ κοπώσεως (εκτιμώμενη ή μετρούμενη VO2max) ήταν καλύτερη από το 20% των ατόμων στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με μια σειρά από παθήσεις και η απώλεια βάρους είναι κομβικής σημασίας για την μείωση των επιπτώσεων αυτών των παθήσεων. Όμως η απώλεια βάρους αποδεικνύεται συχνά πρόκληση.

Επικίνδυνοι οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας και πρόσληψης βάρους

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν βάρος το ξαναπαίρνουν», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι απώλειας και πρόσληψης βάρους σχετίζονται με πολυάριθμους κινδύνους για την υγεία που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους της ίδιας της παχυσαρκίας. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης συμβάλλει στην ασφαλή και επιτυχημένη απώλεια βάρους» επισημαίνουν οι ίδιοι.

«Η φυσική κατάσταση φαίνεται ως εκ τούτου να είναι πιο σημαντική για την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας. Η άσκηση είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό τρόπο για να “κάψουμε” θερμίδες» σημειώνουν οι ερευνητές.

«Αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο για τη βελτιστοποίηση της υγείας συνολικά και μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από όλες τις αιτίες για άτομα όλων των μεγεθών» καταλήγουν οι ίδιοι.