Μια στις τρεις γυναίκες σε ολόκληρη την ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία, συμπεριλαμβανομένων απειλών ή σεξουαλικής βίας, αποκάλυψε μια νέα έρευνα, κάτι που ένας αξιωματούχος περιέγραψε ως «αόρατη επιδημία».
Τα ευρήματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, προέρχονται από έρευνες σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 74 ετών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Πρόσφερε μια γεύση του εκτεταμένου αντίκτυπου που είχε η βία στα 229 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σε ολόκληρο το μπλοκ, δήλωσε η Sirpa Rautio, διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, στον Guardian.
«Το ένα τρίτο από αυτές έχει δεχθεί χαστούκια, χτυπήματα, κλωτσιές, βιασμούς ή απειλές», είπε στον Guardian. «Στην ΕΕ, το 2024, η ασφάλεια των γυναικών εξακολουθεί να μην μπορεί να εγγυηθεί».
Έμφυλη βία: Μια θλιβερή πραγματικότητα
Σε αυτό που περιέγραψε ως «θλιβερή πραγματικότητα», τα στοιχεία παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα από αυτά που δημοσιεύθηκαν σε έρευνα του 2014 σε ολόκληρη την ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών. «Μια δεκαετία αργότερα, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων συγκλονιστικών επιπέδων βίας που πλήττουν μία στις τρεις γυναίκες».
Νότιο Αιγαίο: Μια περιπλάνηση στα έθιμα και στις γαστρονομικές παραδόσεις των γιορτών
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διαπίστωσε επίσης ότι μία στις έξι γυναίκες στην ΕΕ είχε υποστεί σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, κατά την ενηλικίωση.
Περίπου το 19% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει βία ή απειλές από άτομο που ζούσε στο νοικοκυριό τους. «Το σπίτι εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για πολλές γυναίκες», είπε η Rautio.
Η έρευνα έκανε επίσης δημοσκόπηση σε γυναίκες σχετικά με τις εμπειρίες τους στο χώρο εργασίας, διαπιστώνοντας ότι μία στις τρεις είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, με αναφορές που κυμαίνονταν από ακατάλληλα αστεία έως βλέμματα και σεξουαλικές προβολές. Για τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών, το ποσοστό ανέβηκε στο 42% των ερωτηθέντων.
Βία από την αστυνομία
Μόλις το 14% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν αναφέρει τη βία από την αστυνομία. Όσοι επέλεξαν να μην αναφέρουν ανέφεραν ανησυχίες για την ασφάλειά τους, αισθήματα ντροπής ή έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές. «Αυτή η ανεπαρκής αναφορά σημαίνει ότι έχουμε μια αόρατη επιδημία βίας στην Ευρώπη», είπεη Rautio.
Η Carlien Scheele, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, συνέδεσε τα χαμηλά ποσοστά αναφοράς με τη «ντροπή και την ευθύνη» που συνεχίζει να συνδέεται με τη βία κατά των γυναικών. «Η ανησυχητική πραγματικότητα δεν είναι μόνο πόσες γυναίκες βιώνουν βία στην ΕΕ, αλλά και πόσες γυναίκες δεν αναφέρουν εμπειρίες βίας», είπε, ζητώντας την υιοθέτηση προσεγγίσεων με επίκεντρο τα θύματα και πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να αισθανθείτε πιο ασφαλείς μπροστά.
Ο Scheele περιέγραψε τα ευρήματα ως ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου του πολλαπλασιασμού του μισογυνικού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που βλέπουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι υπάρχει μια άνοδος αντιφύλων, ας πούμε, αφηγήσεων, στρατηγικών, κινημάτων», είπε ο Scheele. «Και έτσι, οι γυναίκες γελοιοποιούνται και αυτό το αίσθημα κατά των φύλων χρησιμοποιείται για να αλλάξει πράγματα στην κοινωνία που νομίζω ότι επιδεινώνει την κατάσταση στην οποία ζούμε».
Το διακύβευμα της μάχης είναι υψηλό, καθώς η βία κατά των γυναικών κοστίζει στην ΕΕ περίπου 289 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, είπε η Scheele, επικαλούμενη έναν αριθμό που συνδέεται με την απώλεια οικονομικής παραγωγής και το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών όπως η νομική και η στεγαστική βοήθεια. «Επομένως, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συνεπάγεται επίσης τεράστιο οικονομικό κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση».