Πόσο κοστίζει το να είσαι vegan; Πολύ λιγότερο απ’ όσο νομίζετε – και, μάλιστα, μια plant-based διατροφή μπορεί να είναι πιο οικονομική και από αυτή που ακολουθείτε τώρα!

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, αμφισβητεί την κοινή αντίληψη ότι η φυτική διατροφή είναι απαγορευτικά ακριβή. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι οι συμμετέχοντες άλλαξαν το διατροφικό τους πλάνο σε χορτοφαγικό μείωσαν το ημερήσιο κόστος διατροφής τους κατά περίπου 1,80 δολάρια – μια μείωση κατά 19% σε σχέση με τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες.

Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης σύγκριναν τη χορτοφαγική με τη μεσογειακή διατροφή και παρατήρησαν ότι η χορτοφαγική ήταν κατά 25% λιγότερο δαπανηρή, εξοικονομώντας στους συμμετέχοντες περίπου 2,40 δολάρια την ημέρα.

Ξέρω τι σκέφτεστε: «δεν κοστίζουν περισσότερο όλες αυτές οι φανταχτερές χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις;» Ενώ τα υποκατάστατα κρέατος αύξησαν τις δαπάνες κατά περίπου 50 σεντς ανά ημέρα, η εξοικονόμηση από την εξάλειψη του κρέατος (-3 δολάρια ανά ημέρα), των γαλακτοκομικών (-50 σεντς) και των πρόσθετων λιπαρών (-50 σεντς) υπεραντιστάθμισε το ποσό αυτό. Ακόμα με περισσότερα λαχανικά (+50 λεπτά) και δημητριακά (+30 λεπτά), ο συνολικός λογαριασμός για τα ψώνια μειώθηκε σημαντικά.

Οι ερευνητές από το Physicians Committee for Responsible Medicine και διάφορα πανεπιστήμια κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι ένας χορτοφάγος μπορεί να εξοικονομήσει 876 δολάρια ετησίως.

Τι άλλο θα κερδίσετε ακολουθώντας μια vegan διατροφή

Μερικά από τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής περιλαμβάνουν:

  • Ευκολότερη απώλεια βάρους.
  • Χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
  • Ισορροπία του εντέρου.
  • Λιγότερη φλεγμονή.
  • Υγιές δέρμα.

Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με την υπερβολική χρήση φυσικών πόρων, την ρύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη διατροφή (και τρόπο ζωής), ώστε να συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Food, οι δίαιτες vegan είχαν ως αποτέλεσμα 75% λιγότερες εκπομπές θερμότητας, μικρότερη ρύπανση των υδάτων και χρήση γης συγκριτικά με τις δίαιτες στις οποίες καταναλώνονται περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα. Οι vegan δίαιτες μείωσαν επίσης την καταστροφή της άγριας ζωής κατά 66% και τη χρήση νερού κατά 54%.