Είναι, τελικά, απαραίτητο το μυϊκό πιάσιμο μετά άσκηση για να είναι αποτελεσματική μια προπόνηση; Μήπως ο υπερβολικός πόνος δεν είναι το κριτήριο ότι γυμναστήκατε; 

Ο πόνος μετά την άσκηση είναι κάτι σύνηθες. Εμφανίζεται μέσα σε 12 έως 24 ώρες μετά την προπόνηση και μπορεί να κορυφωθεί περίπου στις 24 έως 72 ώρες. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί οι μύες έχουν υποστεί μια μικρή βλάβη και ερεθισμό κατά την άσκηση. Συνήθως, μάλιστα, αν έχετε να γυμναστείτε καιρό ή τώρα ξεκινάτε να γυμνάζεστε είστε πιο επιρρεπείς σε πόνους. 

Ωστόσο, έντονος πόνος μπορεί να προκληθεί στους μυς και από την έλλειψη ανάπαυσης. Οι μύες χρειάζονται χρόνο για ξεκούραση και αποθεραπεία. Επιπλέον, τα καύσιμα με τα οποία τροφοδοτείτε το σώμα σας διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα ανταπεξέλθει το σώμα σας μετά την άσκηση.

Χρειάζεστε ποιοτική διατροφή και ενυδάτωση προκειμένου οι μυικές ομάδες να αναδομηθούν και να επανορθωθούν αποτελεσματικά μετά από μια σκληρή προπόνηση. Τέλος, δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη και το DNA. Κάποιοι άνθρωποι πονούν περισσότερο, κάποιοι λιγότερο. 

Τελικά ο πόνος είναι κριτήριο αποτελεσματικότητας; 

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, οι πόνοι δεν αποτελούν ένδειξη της αύξησης της μυϊκής μάζας και δύναμης. Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ πόνου και καλής προπόνησης. Αν, μάλιστα, πονάτε και από μικρούς τραυματισμούς, τότε αυτό μόνο εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει για τη μετέπειτα προπόνησή σας. 

Το να μην πονάτε μετά από μια προπόνηση είναι καλό. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει συνηθίσει να ασκείται και οι μύες δεν πιέζονται, ώστε να προκληθεί βλάβη. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνετε και θα μπορείτε να συνεχίσετε δυναμικά μακροπρόθεσμα. Επίσης, εάν πονάτε συνεχώς, και πολύ, μετά από την άσκηση, θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως προπονείστε υπερβολικά. 

πρέπει να πονάω μετά την άσκηση

Πώς θα είναι αποτελεσματική η άσκηση; 

Για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να έχετε αντοχές, ώστε να ασκείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια και μεθοδικότητα, θα πρέπει να βρείτε εκείνο το «γλυκό σημείο» του πόνου. Εκεί που το σώμα σας δεν στρεσάρεται και μπορεί να ανακάμψει με ισορροπία. Εάν πιέζετε καθημερινά το σώμα σας και το ωθείτε στα άκρα, δεν θα ανταπεξέλθει σωστά και προς όφελός σας.  

Συμπερασματικά, ο πόνος δεν είναι μια μέτρηση που αξίζει να θέτετε ως στόχο. Αντιθέτως, σκοπός σας πρέπει να είναι το να μην πονάτε μετά την άσκηση. Επικεντρωθείτε στη συνέπεια και την αφοσίωση στην προπονητική ρουτίνα σας και θέστε ως κριτήριο το να κάνετε περισσότερες προπονήσεις. Παρατηρήστε πότε μπορείτε να αντέχετε περισσότερο την προπόνηση και σιγά σιγά να ανεβάζετε τον πήχη. Αυτό είναι το καλύτερο κριτήριο.