Γνωρίζατε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας έχουν επίδραση στον οργανισμό μας; Η θετική στάση ζωής προάγει την ανθεκτικότητα και συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση, ενώ η απαισιοδοξία να δημιουργήσουν χρόνιο στρες, το οποίο διαταράσσει την ορμονική ισορροπία, εξαντλεί τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ευτυχία και βλάπτει το ανοσοποιητικό.
Εάν αισθάνεσθε συνεχώς αγχωμένοι και κακόκεφοι, τότε εντάξτε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας και θα δείτε τη διαφορά…
Το μενού για θετική ενέργεια και διάθεση στα ύψη
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιό μας για να έχουμε καλή ψυχολογία:
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι πλούσια σε δύο τύπους ωμέγα-3 (DHA και (EPA), που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να προκαλεί συναισθήματα ευχαρίστησης και απόλαυσης.
Αυτά τα συναισθήματα προέρχονται από την δράση των πλουφαινολικών ενώσεων. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
Κιμτσι, γιαούρτι, κεφίρ, kombucha, ξινολάχανο… Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και τη διάθεση μέσω των προβιοτικών τους.
Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό σας και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης, που είναι γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας.
Μπανάνα
Οι μπανάνες θεωρούνται σύμμαχος της ψυχικής υγείας λόγω των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε σεροτονίνη.
Βρώμη
Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης
Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για το νευρικό σύστημα. Οι βιταμίνες Β που βρίσκονται στη βρώμη, συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι οι χημικοί «αγγελιοφόροι» που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν και στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.