Είναι ευρέως αποδεδειγμένο ότι η κίνηση βοηθάει το σώμα να παραμένει δυνατό και ευλύγιστο, ενώ η καθιστική ζωή αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο που απειλεί ολιστικά την υγεία και την ευημερία. Το καθημερινό μότο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι κάτι ανάλογο με το «Κινούμαι περισσότερο, κάθομαι λιγότερο».

Μια σχετική έρευνα έχει συνδέσει την καθιστική ζωή με πολλά προβλήματα υγείας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, από την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο μέχρι τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη, η άσκηση φαίνεται να μην είναι αρκετή για να ανατρέψει τη βλάβη που προκαλεί η καθιστική ζωή στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ειδικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν πως ο καθιστικός τρόπος ζωής, που συνεπάγεται ότι κάθεστε ή ξαπλώνετε πολύ περισσότερο από όσο βρίσκεστε σε εγρήγορση αντιστοιχεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου. Ακόμα και αν τα άτομα είναι σωματικά δραστήρια, ο κίνδυνος που ενέχει ο καθιστικός τρόπος ζωής παραμένει ενεργός.

Οι ερευνητές λειτούργησαν ως εξής: Παρακολούθησαν τις καθημερινές δραστηριότητες σχεδόν 90.000 ατόμων κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 56% γυναίκες, με μέση ηλικία τα 62.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τον χρόνο που αφιέρωναν στον ύπνο, την καθιστική ζωή, την ελαφριά και τη μέτρια έως έντονη δραστηριότητα. Τέλος, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, με βάση την αδράνεια:

  • Περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής ζωής/ημέρα
  • 9,4–10,6 ώρες καθιστικής ζωής/ημέρα
  • 8,2–9,4 ώρες καθιστικής ζωής/ημέρα
  • Λιγότερες από 8,2 ώρες καθιστικής ζωής/ημέρα

Οι συμμετέχοντες που περνούσαν τον λιγότερο χρόνο καθισμένοι όχι μόνο πέρασαν τον περισσότερο χρόνο ενεργοί αλλά και κοιμόντουσαν περισσότερο, ενώ εκείνοι που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο καθισμένοι κοιμήθηκαν λιγότερο και ήταν λιγότερο δραστήριοι. Το συμπέρασμα είναι ότι το να κάθεστε 10 και παραπάνω ώρες φαίνεται να είναι επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς σας. ο κίνδυνος της καθιστικής ζωής

Η άσκηση δεν αντισταθμίζει τον υπερβολικό χρόνο καθιστικής ζωής

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των συμμετεχόντων, κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια μετά την καταγραφή της σωματικής τους δραστηριότητας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες καρδιακές παθήσεις:

  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Καρδιαγγειακή θνησιμότητα (θάνατος)
  • Συγκοπή
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή)

Τα συμπεράσματα συνεπάγονται ότι η καθιστική συμπεριφορά συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο όλων των παραπάνω παθήσεων. Επιπλέον, τα άτομα στην πιο ανενεργή ομάδα, που κατέγραφαν περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής ζωής την ημέρα, φάνηκαν να έχουν 40% έως 60% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου από εκείνους της ομάδας 8,2 έως 9,4 ωρών.

Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τη φυσική δραστηριότητα για τους Αμερικανούς συνιστούν στους ενήλικες να αφιερώνουν τουλάχιστον 75 έως 150 λεπτά σε έντονη αερόβια δραστηριότητα ή 150 έως 300 λεπτά σε μέτριας έντασης αερόβια γυμναστική κάθε εβδομάδα, σε συνδυασμό με δύο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Το αρνητικό είναι πως ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες της έρευνας ακολούθησαν τις παραπάνω συστάσεις, δεν απέφυγαν τελείως τις βλάβες από τον καθιστικό τρόπο ζωής.

Η άσκηση θα μπορούσε ως επί το πλείστον να μετριάσει τους κινδύνους καρδιακών προσβολών και κολπικής μαρμαρυγής, σημείωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, αλλά όχι να εξουδετερώσει τελείως τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην έρευνα, καθώς το χρονικό διάστημα ήταν σύντομο.

Πώς να κινείστε περισσότερο

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να κινείστε περισσότερο μέσα στη μέρα, που καλό είναι να τους συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας:

  • Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο, ώστε να κινείτε το σώμα σας για 5 λεπτά κάθε μια ώρα ή για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες.
  • Βρείτε τρόπους μέσα στο σπίτι για να κινείστε. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε 20 κοιλιακούς στο διάλειμμα της αγαπημένης σας σειράς.
  • Κάντε δουλειές, όπως σκούπισμα ή σφουγγάρισμα.
  • Γυμναστείτε με βίντεο και στο σπίτι, αν δεν προλαβαίνετε να πάτε στο γυμναστήριο
  • Πειραματιστείτε με την άσκηση που σας ευχαριστεί.
  • Κάντε διαλείμματα στο γραφείο για να σηκωθείτε από την καρέκλα.

Η κίνηση στη ζωή σας πρέπει να είναι καθημερινή, συχνή και να μην περιορίζεται μόνο σε κάποιες ώρες άσκησης μέσα στη εβδομάδα.