H Gen Z και οι νέοι Millenials φαίνεται να παίρνουν περισσότερες ημέρες αναρρωτική άδεια από ό,τι στο παρελθόν, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας να αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα. Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση, γνωστή και ως burnout, το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν πολλές ηλικιακές ομάδες, οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται τις επιπτώσεις πιο έντονα.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επισημαίνει ότι η Gen Z και οι νεότεροι Millennials χάνουν έως και μία εργάσιμη ημέρα την εβδομάδα εξαιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 25 έως 34 ετών φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αναρρωτική άδεια από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί τους.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Gen Z στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι άμεσα συνδεδεμένες με το μέλλον. Όπως αναφέρει έκθεση, τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους, που ήδη βιώνουν, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή αλλά και από τους πολιτικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Δημοσκόπηση από το U.S. Census Bureau αποκάλυψε ότι το 44% των νεαρών ενηλίκων της Gen Z, ηλικίας 18 έως 24 ετών, ανέφεραν ότι αισθάνονται επίμονα νευρικοί ή ανήσυχοι ενώ το 33% δήλωσαν ότι έχουν βιώσει συνεχή συναισθήματα κατάθλιψης, θλίψης ή απελπισίας.

Τι μπορεί να επηρεάζει την Gen Z και τους Millenials;

Ενώ οι δυσμενείς οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων εργαζόμενων είναι πολλοί, μια πρόσφατη έρευνα σε εργαζόμενους στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, της τεχνολογίας και των επαγγελματικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ αναφέρει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χαμηλής παραγωγικότητας και των εντάσεων μεταξύ των γενεών στον εργασιακό χώρο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην Gen Z, ιδίως οι νεοεισερχόμενοι στο εργατικό δυναμικό, βρίσκονται ακόμη σε ένα διαμορφωτικό στάδιο της ζωής τους. Έρευνα επισημαίνει ότι τα άτομα, ηλικίας 18 έως 26 ετών χαρακτηρίζονται από συνεχή γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Την στιγμή που ο προμετωπιαίος φλοιός, εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων και την αξιολόγηση κινδύνων, εξακολουθεί να ωριμάζει, οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν νέους στρεσογόνους παράγοντες, με αποτέλεσμα η ψυχική τους υγεία να αποδυναμώνεται.

Από την άλλη, η πανδημία της covid-19 αποτέλεσε έναν εξίσου σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα, που επηρέασε την Gen Z. Όπως αποκαλύπτει έρευνα δημοσιευμένη στο Current Psychology, ενώ ήταν πιο δεκτικοί στις αλλαγές κατά την διάρκεια της πανδημίας συγκριτικά με μεγαλύτερες γενιές, εμφάνισαν χαμηλότερη ανθετικότητα και μεγαλύτερη ευαισθησία στο άγχος και την κατάθλιψη.

Αναδιαμόρφωση της εργασιακής κουλτούρας;

Δημοσκόπηση από την American Psychological Association αποκαλύπτει ότι για το 57% των εργαζομένων είναι πολύ σημαντικό να εργάζονται σε χώρους που δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία ενώ πολλές έρευνες συνδέουν τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα με χαμηλότερα ποσοστά burnout.

Με την Gen Z να προβλέπεται ότι θα αποτελεί το 31% του εργατικού δυναμικού το 2031, η ανάγκη για εργασιακά περιβάλλοντα που δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία αναμένεται να αναδιαμορφώσει την εργασιακή κουλτούρα.

Ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος γύρω από την εργασία και την πολύτιμη ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον επανασχεδιασμό του εργασιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και την αύξηση της εμπιστοσύνης, της αμοιβαιότητας και της υποστήριξης στον εργασιακό χώρο.