Η κουλτούρα της «μικρής απόλαυσης» έχει αναδειχθεί σε τάση και αγαπημένη συνήθεια ακόμα και στα social media. Το διαδεδομένο «little treat» είναι ένας τρόπος που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για επιβραβεύσουν τον εαυτό τους όταν χρειάζεται να ολοκληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, όπως οι δουλειές του σπιτιού, κάποια ιατρικά ραντεβού, η πληρωμή λογαριασμών κ.ο.κ.

Βοηθάει πραγματικά ένα «little treat»;

Στην πραγματικότητα, αυτή η μικρή απόλαυση, το «little treat», τo δωράκι προς τον εαυτό, μπορεί να είναι ευχάριστο και ικανοποιητικό αλλά δεν αποτελεί λύση για όλα.

Μπορεί στιγμιαία να σας κάνει να νιώθετε πως έχετε τον έλεγχο της καθημερινότητάς σας, αλλά δεν μπορεί να λύσει βασικά προβλήματα της ενήλικης ζωής.

Όταν δίνουμε στον εαυτό μας μια ανταμοιβή, ο εγκέφαλος απελευθερώνει την «ορμόνη της ευτυχίας», την ντοπαμίνη. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα αισθάνεστε ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Για να δείτε αν μια μικρή απόλαυση σας βοηθάει πραγματικά, μπορείτε να παρατηρήσετε τον εαυτό σας μετά από το «little treat» σας. Αξιολογήστε τα συναισθήματά σας.

  • Βελτιώθηκε σημαντικά η διάθεσή σας;
  • Αποτέλεσε κίνητρο για να κάνετε μια αλλαγή;
  • Αισθανθήκατε πιο χαρούμενοι;
  • Πόσο διήρκησε η ευφορία;
  • Πώς νιώσατε μετά; Μήπως άλλαξε ραγδαία η θετική σας στάση και περάσετε από τη θετικότητα στη μελαγχολία;

Εκτός από τις μικρές απολαύσεις, καλό είναι να αναπτύξετε και άλλους μηχανισμούς, οι οποίοι θα σας εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα για να ολοκληρώσετε τις καθημερινές υποχρεώσεις σας.

Επενδύστε και σε μια ολιστική αυτοφροντίδα

Αν παρατηρείτε ότι έχετε προσκολληθεί στην κουλτούρα της μικρής απόλαυσης, ίσως να ήταν καλό να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή σας. Επανεξετάστε τι σημαίνει για εσάς «μικρή απόλαυση».

Δεν είναι απαραίτητο ότι μια επιβράβευση πρέπει να είναι πάντα μια λιχουδιά ή μια αγορά. Θα μπορούσε να σας γεμίσει την ψυχή πολύ περισσότερο μια όμορφη βόλτα στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα, μια βόλτα με έναν αγαπημένο φίλο, μια ωραία ταινία στο σινεμά ή μια εικαστική έκθεση, ο ποιοτικός χρόνος με το/τη σύντροφό σας ή το κατοικίδιό σας.

Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν τις βιωματικές εμπειρίες πολύ πιο ικανοποιητικές από τις υλικές.

Πέρα από αυτό, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η ενήλικη ζωή δεν λειτουργεί πάντα με ανταμοιβές. Για αυτό είναι σημαντικό να εργαστείτε πάνω στην υπευθυνότητά σας με βάση πραγματικές δεξιότητες και δέσμευση και να καθορίσετε την αυτοφροντίδα σας ολιστικά. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε τις μικρές απολαύσεις από τη ζωή σας αλλά να βρείτε έξτρα μεθόδους που θα σας κρατούν σε ισορροπία.