Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πέραν του ότι κυκλοφορεί περισσότερος αέρας στου πνεύμονές μας, συχνά εισπνέουμε και εκπνέουμε από το στόμα, το οποίο, σε αντίθεση με τη μύτη, δεν φιλτράρει ορισμένους ρύπους του αέρα. Επομένως, η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο περισσότερων ρύπων στους αεραγωγούς και μικρότερα εισπνεόμενα σωματίδια μπορούν να μπουν βαθύτερα στους πνεύμονες. Και όσο πιο πολύ είμαστε εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσουμε τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Πώς μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάσει τους πνεύμονές μας

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς όλους μας.

Είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για άτομα με πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τα μωρά ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι, μακροπρόθεσμα, η τακτική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την ανάπτυξη ορισμένων πνευμονικών παθήσεων σε υγιή άτομα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης συσχετιστεί με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

6+1 συμβουλές για να «θωρακίσετε» τους πνεύμονές σας ενώ αθλείστε

#1 Γυμναστείτε στη φύση ή σε χώρους πρασίνου

Όταν ασκείστε σε μια πόλη, επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερο πάρκα και μονοπάτια σε ζώνες χαμηλών εκπομπών για την εξωτερική σας προπόνηση. Ένας αυξανόμενος αριθμός δεδομένων αποκαλύπτει άλλωστε ότι οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στην υγεία και την ευημερία μας.

#2 Αποφύγετε τους αυτοκινητόδρομους και τα ψηλά κτίρια

Εάν κάνετε ποδήλατο, τζόκινγκ ή περπατάτε, καλύτερα να αποφύγετε πολυσύχναστους δρόμους εάν αυτό είναι εφικτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλότερα σε πιο πολυσύχναστους δρόμους και η ποσότητα της ρύπανσης μειώνεται ανάλογα με το πόσο μακριά βρισκόμαστε από έναν δρόμο. Επιπλέον, ένας παράλληλος, μικρότερος δρόμος είναι πιο ήσυχος και πιο ασφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύπανση τείνει να παγιδεύεται σε δρόμους με ψηλά κτίρια, επομένως τέτοιοι δρόμοι έχουν συνήθως κακή ποιότητα αέρα και καλό είναι να αποφεύγονται. Τα φανάρια είναι άλλο ένα… hotspot που πρέπει να αποφύγετε, καθώς όταν τα οχήματα απομακρύνονται από τα φανάρια εκπέμπουν περισσότερους ρύπους.

#3 Ελέγξτε τον δείκτη ποιότητας του αέρα

Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτώνται από τον τύπο του ρύπου, την τοποθεσία και τον τοπικό καιρό. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα των διαφορετικών ρύπων στην περιοχή σας σε καθημερινή βάση και να αποφασίζετε πότε είναι καλύτερο να βγείτε έξω και να αθληθείτε.

#4 Κάντε ένα check στον καιρό

Η ατμοσφαιρική ρύπανση τείνει να είναι σε υψηλότερα επίπεδα τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, ενώ ο αέρας είναι συνήθως πιο καθαρός μετά από βροχερό ή θυελλώδη καιρό. Εάν έχετε αλλεργία στη γύρη, μπορεί να έχετε περισσότερα προβλήματα τις ημέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα της γύρης είναι υψηλά, καθώς η γύρη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη ρύπανση.

#5 Προσέξτε τις ώρες αιχμής

Προσπαθήστε να αποφύγετε να είστε σωματικά δραστήριοι σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής σε περιοχές με κίνηση. Επιλέξτε μια εναλλακτική, πιο ήσυχη διαδρομή ή κάποια άλλη στιγμή για να γυμναστείτε.

#6 Μην γυμνάζεστε αφού κάνετε δουλειές στο σπίτι

Εάν ασκείστε στο γυμναστήριο, στο σπίτι ή σε άλλο εσωτερικό χώρο, αξίζει να εξετάσετε τους πιθανούς ρύπους σε αυτό το περιβάλλον και πώς μπορείτε να προστατευθείτε από αυτούς. Η ηλεκτρική σκούπα και η χρήση προϊόντων καθαρισμού όπως και αποσμητικών χώρου μπορεί να μειώσουν την ποιότητα του αέρα, επομένως προσπαθήστε να αποφύγετε την άσκηση αμέσως μετά την καθαριότητα.

+1 Παραμείνετε ενεργοί!

Μην φοβάστε να είστε δραστήριοι. Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ίσως λιγότερο σημαντικοί από εκείνους ενός ανενεργού τρόπου ζωής.

Η σωματική δραστηριότητα καλύπτει κάθε τύπο κίνησης των μυών του σώματος που καταναλώνει ενέργεια. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, όπως η κηπουρική ή το περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ.

Και η έντονη αλλά και η ήπια σωματική δραστηριότητα μπορούν να ωφελήσουν την ποιότητα της ζωής και τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των πνευμόνων, τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για άτομα που ζουν με μακροχρόνιες πνευμονικές παθήσεις.