Τι να τρώτε για να έχετε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα:

Φρούτα και λαχανικά

Δε χρειάζεται να είστε χορτοφάγοι ή vegan για να έχετε ένα υγιές έντερο, αλλά η κατανάλωση περισσότερων φυτικών προϊόντων μπορεί να σας βοηθήσει.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γενικά πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι το βασικό «καύσιμο» για το έντερό σας.

Πολλές τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν επίσης πολυφαινόλες.

Αυτές δεν απορροφώνται εύκολα μέσω του εντέρου, επομένως κινούνται κατά μήκος του προς το παχύ έντερο, όπου ζουν τα περισσότερα από τα βακτήρια του εντέρου.

Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι -αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι, chia seeds, κ.ά.- είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πολυφαινολών.

Περιέχουν επίσης υγιή λίπη, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέεται με ένα πιο διαφοροποιημένο μικροβίωμα του εντέρου.

Επίσης, τα υγιή λίπη μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων.

Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια και οι φακές, περιέχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, συν μια πρεβιοτική ίνα που ονομάζεται γαλακτοολιγοσακχαρίτης, η οποία τροφοδοτεί τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο γαλακτοολιγοσακχαρίτης μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας «σταθερό» και μπορεί να υποστηρίξει τα Bifidobacteria, έναν κοινό τύπο «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά και όσπρια περιέχουν πρεβιοτικά.

Πρόκειται για έναν τύπο ινών που τροφοδοτεί τα «καλά» βακτήρια του εντέρου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν πρέπει να συγχέονται με τα προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί.

Τα πρεβιοτικά περνούν από το έντερό σας χωρίς να αφομοιώνονται και θρέφουν τα βακτήρια του εντέρου σας.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά είναι οι μπανάνες, το καρπούζι, το ρόδι, τα blueberries και το γκρέιπφρουτ.

Σχετικά με τα προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου σας.

Αν και η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και να ωφελήσει τη συνολική υγεία.

Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση με προβιοτικά είναι το κεφίρ, οι πίκλες, το γιαούρτι, κ.ά.