ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Food styling/Φωτογραφία Εύα Μονοχάρη

Το ταχίνι από την αρχαία παράδοση στη σύγχρονη διατροφή.

Το ταχίνι θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πρωταγωνιστές της νηστείας. Όμως, αν του αποδίδαμε μόνο αυτόν το ρόλο, μάλλον θα αδικούσαμε ένα προϊόν με τόσο πλούσια γεύση και θρεπτική αξία.

Το υλικό αυτό, με την ελαφρώς πικρή επίγευση καρυδιού και την κρεμώδη υφή, αποτελεί βασικό συστατικό της μεσανατολικής-μεσογειακής κουζίνας και παίζει πολύτιμο ρόλο στην ενίσχυση της γεύσης και της υφής πολλών ελληνικών συνταγών. Αποτελεί κύριο συστατικό σε δημοφιλή πιάτα, όπως το χούμους και το baba ganoush (μελιτζανοσαλάτα), και η σάλτσα του χρησιμοποιείται ως ντιπ ή καρύκευμα που ταιριάζει πολύ με λαχανικά, φαλάφελ, ψητά κρέατα και σαλάτες. Είναι επίσης βασικό υλικό σε γλυκά και επιδόρπια, όπως ο χαλβάς και τα μπισκότα ταχίνι. Γενικά είναι ευπροσάρμοστο και γευστικό, ικανό να προσθέσει βάθος.

Το ελληνικό ταχίνι το βρίσκουμε και σε διάφορες παραλλαγές, αρωματισμένο με κακάο ή και πορτοκάλι, όπως επίσης και συνδυασμένο με μέλι. Στην ελληνική κουζίνα το συναντάμε ως χαλβά, σάλτσα τζατζίκι, ντιπ και σος για σαλάτες και λαχανικά. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της καρυδάτης γεύσης, καθώς όλο και πιο συχνά φτιάχνονται γλυκά με ταχίνι. Ταχινόπιτα, χαλβάς, τρουφάκια, μπισκότα και μπάρες δημητριακών είναι κάποιες δημοφιλείς δημιουργίες όπου πρωταγωνιστεί.

Η διατροφική του αξία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα στους λαούς της Μεσογείου, αφού το σουσάμι, το κύριο συστατικό του, πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους πρώτους ελαιούχους σπόρους που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Τα ιστορικά αρχεία υποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια του σουσαμιού και η χρήση των σπόρων του χρονολογούνται από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων, αλλά και των Αιγυπτίων.

Σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως super food, αφού αποτελεί καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι φυσικά απαλλαγμένο από γλουτένη και κατάλληλο για πολλές διατροφικές προτιμήσεις.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ταχινιού, όπως το ανοιχτόχρωμο και το σκούρο. Το ελαφρύ ταχίνι παρασκευάζεται από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού και έχει πιο ήπια γεύση, ενώ το σκούρο από μη αποφλοιωμένους και έχει πιο έντονη, στιβαρή γεύση.