Η ζωή κρύβει πολλές στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες, εμπόδια που καλούμαστε να υπερπηδήσουμε και καμπές που απαιτούν ελιγμούς. Σε αυτή την απρόβλεπτη μα και συναρπαστική πορεία μας, υπάρχουν ποικίλες πιθανές αιτίες που μπορούν να μας αναγκάσουν να απέχουμε από το αγαπημένο μας άθλημα. Ως δρομείς όμως, είμαστε καλά εφοδιασμένοι. Ξέρουμε τι θα πει, υπομονή, επιμονή, αναποδιά, προσπάθεια, ανταμοιβή. Το ίδιο το τρέξιμο μας έμαθε να μην τα παρατάμε εύκολα.
Αν λοιπόν είσαι δρομέας αλλά έπρεπε να κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα από την ρουτίνα σου για τον οποιοδήποτε λόγο, είσαι σε θέση να ξεκινήσεις από το «μηδέν». Ίσως αρχικά απογοητευτείς, ίσως αισθανθείς παραπάνω κούραση, ίσως πάλι φοβηθείς. Αλλά, όπως είπαμε, έχεις τη δύναμη, μπορείς και θα τα καταφέρεις.
Γιατί χρειάζεσαι χρόνο μετά από ένα διάλειμμα από το τρέξιμο
Για αρχή, «το αερόβιο ενεργειακό μας σύστημα λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο εις βάρος μας», επιβεβαιώνει ο Πέρσελ Ντάγκερ, πιστοποιημένος προπονητής τρεξίματος. «Όταν δεν το εκπαιδεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρόοδος που έχουμε κάνει όσον αφορά στην ανάπτυξή του μειώνεται κατά πολύ. Συγκεκριμένα, η δύναμη των πνευμόνων και της καρδιάς εξαντλείται περισσότερο από 50% μετά από περίπου ένα μήνα αδράνειας».
Με άλλα λόγια, το σώμα δεν βοηθά στην επιστροφή μας αλλά τα σωματικά εμπόδια, συνήθως, ωχριούν μπροστά στα ψυχικά:
«Μια προκλητική πτυχή της επιστροφής σε ένα άθλημα είναι το βάρος της τελειότητας που έχουμε μάθει να κουβαλάμε στους ώμους μας ως καθοριστικό μέρος της αξίας και της ταυτότητάς μας», λέει ο ο Στίβεν Γκονζάλεζ, διευθυντής αθλητισμού στο πανεπιστήμιο Dartmouth. «Με άλλα λόγια, πολλοί δρομείς συγκεντρώνονται στο πώς ήταν πριν κάνουν παύση από το τρέξιμο, ανεξάρτητα από το αν αυτή οφειλόταν σε τραυματισμό, μια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους ή επειδή απλά χρειάζονταν ένα διάλειμμα. Όταν ξέρεις τι είσαι ικανός να κάνεις και δεν το επιτυγχάνεις, είναι απογοητευτικό να αναρωτιέσαι αν μπορείς να φτάσεις στα προηγούμενα επιτεύγματά σου ξανά. Κυρίως, είναι θέμα αυτοεκτίμησης», προσθέτει.
Πώς θα αφήσουμε πίσω μας τον δρομέα του παρελθόντος…
Για να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας στο τώρα και να απολαμβάνουμε και πάλι το τρέξιμο, θα πρέπει να ανέβουμε τον διανοητικό λόφο της αποδοχής. Οι συμβουλές των ειδικών για να τα καταφέρουμε, περιλαμβάνουν:
Θυμήσου ποιος είσαι
Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που κάνεις. Αυτό που είσαι είναι ένα άτομο που αγαπά τις προκλήσεις και την εξερεύνηση των ορίων του μέρα με τη μέρα. Παρέμεινε παρών κάθε στιγμή και δώσε προσοχή μόνο σε όσα μπορείς να κάνεις τώρα.
Απλά τρέξε
Μην σκέφτεσαι. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να επιστρέψει ο ενθουσιασμός του τρεξίματος είναι να αφεθείς σε αυτό.
Ωστόσο, θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσεις χαλαρά, δοκιμάζοντας πρώτα μια προσέγγιση εναλλαγών- τρέξιμο και περπάτημα. Πιο απλά, κάνε ένα βήμα τη φορά, εστιάζοντας σε έναν ρυθμό που σε κάνει να νιώθεις καλά.
Μην έχεις μεγάλες προσδοκίες
Τι είναι λογικό να περιμένεις από τον εαυτό σου όταν επιστρέφεις στο τρέξιμο; Καλλιέργησε σκόπιμα την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, αναγνωρίζοντας την πρόοδό σου, όσο μικρή κι αν είναι. Εκτός από το παρελθόν που πρέπει να αφήσεις πίσω, μην βιάζεσαι για το μέλλον. Σήμερα, είσαι εδώ που είσαι. Το να είσαι δρομέας σημαίνει να είσαι συγκεντρωμένος στο παρόν και να μην ξοδεύεις άσκοπα ενέργεια στο πριν και το μετά. Υπάρχει ήδη τόση χαρά στη διαδικασία να γίνεσαι καλύτερος. Γιατί να την χάνεις;
Αποδέξου τα πάνω και τα κάτω
Η πρόοδος δεν είναι γραμμική. Όταν αποτυγχάνουμε, δεν συνεπάγεται πως θα αποτυγχάνουμε για πάντα και το αντίστροφο. Καθώς προχωράς, θα έχεις μικρές ήττες αλλά και νίκες και όλο αυτό οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη μακροπρόθεσμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας βελτίωσης και αποδοχής, είναι επίσης σημαντικό να παραμένεις αισιόδοξος/η.
Τρέξιμο: Τόλμα τις αλλαγές
Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέτεις νέους στόχους και να αναθεωρείς καθώς προχωράς στο τρέξιμο. Αν σου συμβαίνει συνεχώς, μην σε παίρνει από κάτω.
Τελικά, καθώς επιστρέφεις στο τρέξιμο, ένα είναι σίγουρο: η πιο σημαντική προπόνησή σου είναι η σημερινή. Το τι κάνεις σήμερα είναι αυτό που έχει σημασία. Οι συγκρίσεις με το παρελθόν και το μέλλον μπορούν να μπουν στην άκρη ενώ απολαμβάνεις την μοναδική στην πραγματικότητα στιγμή που όλοι μας έχουμε διαθέσιμη: το τώρα!
*Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω