Ορισμένες καρδιές είναι στρογγυλές ενώ άλλες πιο μακρόστενες και όπως φαίνεται, αυτές οι διαφορές μπορεί να μην είναι τυχαίες. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μοναδικό σχήμα που έχει κάθε καρδιά θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας.
Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε Nature Communications, οι ερευνητές ανέλυσαν λεπτομερείς σαρώσεις καρδιάς από περισσότερους από 45.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι η καρδιακή γεωμετρία μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με άλλους κλασικούς δείκτες, όπως το μέγεθος της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση, στην πρόβλεψη της έκβασης της υγείας ενός ανθρώπου.
Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένες μεθόδους απεικόνισης, εξέτασαν τις περίπλοκες παραλλαγές του σχήματος της καρδιάς από χιλιάδες συμμετέχοντες από την UK Biobank.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι φαινομενικά μικρές διαφορές στη γεωμετρία της καρδιάς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις, όπως η κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) και η καρδιακή ανεπάρκεια πριν εμφανιστούν τα γνωστά προειδοποιητικά συμπτώματα.
Από τι επηρεάζεται το σχήμα που έχει η καρδιά σας;
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα χαρακτηριστικά του σχήματος της καρδιάς επηρεάζονται σημαντικά από τα γονίδια, όπως συμβαίνει και με το ύψος ή το χρώμα των ματιών. Εντόπισαν 43 συγκεκριμένα σημεία στο ανθρώπινο γονιδίωμα που επηρεάζουν το σχήμα της καρδιάς, με 14 από αυτές τις γενετικές περιοχές να μην έχουν συνδεθεί ποτέ πριν με την καρδιακή λειτουργία.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αφορούσε τη «σφαιρικότητα» της καρδιάς, ουσιαστικά το πόσο στρογγυλή εμφανίζεται η καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι με πιο σφαιρικές καρδιές φάνηκαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πολύ λεπτομερείς τρισδιάστατες σαρώσεις της καρδιάς για να δημιουργήσει ακριβή ψηφιακά μοντέλα της καρδιάς κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν εξελιγμένες μαθηματικές τεχνικές για να εντοπίσουν τα σημαντικότερα μοτίβα διακύμανσης του σχήματος στον πληθυσμό.
Αυτά τα μοτίβα σχήματος, που τα ονόμασαν κύριες συνιστώσες, αποτύπωναν διαφορετικές πτυχές της καρδιακής γεωμετρίας. Η πρώτη συνιστώσα αφορούσε το συνολικό μέγεθος της καρδιάς, ενώ άλλες περιέγραφαν χαρακτηριστικά όπως το μήκος από τη βάση έως την κορυφή, το πλάτος και ο σχετικός προσανατολισμός της δεξιάς και αριστερής κοιλότητας της καρδιάς.
Παραλλαγές στο σχήμα της καρδιάς και κίνδυνοι
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα χαρακτηριστικά του σχήματος φάνηκαν να σχετίζονται με διαφορετικές καρδιαγγειακές παθήσεις με τρόπους που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν μόνο από τις γνωστές μετρήσεις.
Για παράδειγμα, οι παραλλαγές στο πλευρικό πλάτος της καρδιάς φάνηκαν να συνδέονται με πολλαπλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, της μυοκαρδιοπάθειας και του διαβήτη.
Αν και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των κλινικών επιδράσεων, η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την κατανόηση της καρδιάς, δείχνοντάς μας ότι το σχήμα της έχει τελικά σημασία, καταλήγουν οι ερευνητές.