Η κινόα και το κουσκούς είναι δύο δημοφιλή τρόφιμα, ειδικά μεταξύ όσων ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή. Μοιάζουν με δημητριακά και καταναλώνονται συχνά ως εναλλακτικές επιλογές για το ρύζι και τα ζυμαρικά.
Δεδομένης της παρόμοιας εμφάνισης και των μαγειρικών εφαρμογών τους, πολλοί τείνουν να τα μπερδεύουν ή απλώς αναρωτιούνται πώς διαφέρουν.
Τι είναι η κινόα και τι το κουσκούς;
Η κινόα είναι ο σπόρος του φυτού κινόα και καταγράφεται ως ψευδοδημητριακό λόγω της διατροφικής της σύνθεσης. Συνήθως καταναλώνεται ως δημητριακό αντί για σπόρος. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες κινόα – η κόκκινη, η μαύρη και η λευκή.
Από την άλλη πλευρά το κουσκούς μοιάζει με σιτηρό, αλλά αποτελεί ένα είδος ζυμαρικού με μικρές χάντρες που παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι, αναμεμειγμένο με νερό.
Διατροφικό προφίλ και οφέλη για την υγεία
Ενώ έχουν κοινό διατροφικό προφίλ, έχουν διαφορές. Είναι δύο τρόφιμα τα οποία αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και διαθέτουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ωστόσο η κινόα περιέχει περίπου 12 φορές μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών από το κουσκούς και συγκεκριμένα καλά λιπαρά για την καρδιά, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6.
Η κινόα είναι γνωστή για το μοναδικό πρωτεϊνικό της προφίλ. Η κινόα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και για αυτό είναι μια υψηλής ποιότητας πηγή πρωτεϊνών.
Επίσης η κινόα περιέχει περίπου διπλή ποσότητα φυτικών ινών από το κουσκούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο χορταστική.
Ακόμη ο γλυκαιμικός δείκτης της κινόα είναι πιο χαμηλός από του κουσκούς που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου.
Όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, το κουσκούς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, το οποίο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την σωστή λειτουργία του θυροειδή και μπορεί επίσης να συμβάλλει στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Λειτουργεί επίσης και ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες συνδέονται με την πρόωρη γήρανση.
Η κινόα, από την άλλη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Τι να επιλέξουμε και πότε
Τα δύο τρόφιμα είναι νόστιμα και εύκολα στην ετοιμασία τους. Προσφέρουν επίσης πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος, της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.
Ωστόσο, αν προσπαθείς να ενισχύσεις το διατροφικό προφίλ ενός γεύματος ή να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, η κινόα θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εσένα.
Από την άλλη πλευρά, αν απλά θέλεις να αλλάξεις την κανονική σου μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού, το κουσκούς θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ποικιλία στα καθημερινά σου γεύματα.