Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες. Όλοι διατηρούμε φιλίες, αδελφικές, ερωτικές και επαγγελματικές σχέσεις, μπορεί να έχουμε παιδιά, ενώ παραμένουμε τα παιδιά των δικών μας γονιών. Κάθε σχέση είναι διαφορετική όσο και οι άνθρωποι που την συνάπτουν, αφήνοντας ένα μοναδικό αποτύπωμα στη ζωή μας.
Κατά τη διάρκεια των σχέσεων θα δημιουργηθούν προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούμε. Κάποιες σχέσεις θα διατηρηθούν στον χρόνο και κάποιες άλλες θα τελειώσουν, έχοντας κάνει τον κύκλο τους.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο χειρισμός είναι λεπτός και χρειάζεται στρατηγική.
Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι μοναδική, αλλά αν αναλογιστούμε τη σημασία της φράσης του ποιητή Walt Whitman, «να είστε περίεργοι, όχι επικριτικοί», ίσως, βρούμε δύο σημαντικά εργαλεία για να βελτιώσουμε οποιαδήποτε σχέση μας.
Η περιέργεια “θωρακίζει” την σχέση
Η επικοινωνία είναι βασικό εργαλείο για να καταφέρουμε να συνδεθούμε τους άλλους ανθρώπους. Πέρα, λοιπόν, από να τους ακούμε και να είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση, είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε μια αυθόρμητη περιέργεια, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για μια πιο ουσιαστική κατανόηση.
Σύμφωνα με μια έρευνα, η περιέργεια στην επικοινωνία έχει συνδεθεί με λιγότερη διαπροσωπική επιθετικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είμαστε περίεργοι, αναμένουμε να ακούσουμε τον άλλον άνθρωπο πριν βγάλουμε συμπεράσματα και απαντήσουμε.
Μια ακόμη μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε μια κοινωνική επαφή και ήταν περίεργα ένιωθαν πιο κοντά σε εκείνους που είχαν απέναντί τους και παρουσίασαν οικείες αλληλεπιδράσεις. Επομένως, η περιέργεια μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους.
Ακόμα και όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση και συνδιαλλαγή με κάποιον που αισθάνεστε μια σχετική επιθετικότητα ή ανταγωνιστικότητα, κρατήστε μια σχετική απόσταση από τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να καλλιεργήσετε περισσότερο την περιέργειά σας. Με αυτό τον τρόπο, ίσως, αναθεωρήσετε ή εξετάσετε πιο βαθιά τη συλλογιστική τους, αντιδρώντας αποτελεσματικότερα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά ή να επιτεθείτε σε κάποιον, κάντε μια παραπάνω ερώτηση, αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο να τον ακούσετε και θα δείτε απίστευτα αποτελέσματα, είτε απορρίψετε τελικά τη στάση του είτε όχι.
Μην είστε επικριτικοί
Είναι σύνηθες να κολλάμε στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, χωρίς να αφήνουμε έστω ένα παραθυράκι ανοιχτό για να γνωρίσουμε καλύτερα τον άλλον άνθρωπο που μπορεί να διαφέρει.
Οι ταμπέλες και τα βιαστικά συμπεράσματα δεν αρμόζουν σε μια ώριμη προσέγγιση των διαπροσωπικών σχέσεων και ούτε μας ωφελούν, αφού συχνά μας οδηγούν σε λανθασμένες προσεγγίσεις.
Η κρίση μας μπορεί να γίνεται αυτόματα, αλλά η αναστολή της βρίσκεται στον έλεγχό μας. Μόνο έτσι, μπορούν να ξεπεραστούν οι πιθανές προκαταλήψεις και ανοιχτοί να μπορέσετε είτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα είτε να συνομιλήσετε και να αλληλεπιδράσετε με ανθρώπους που ήδη έχετε στη ζωή σας.
Όταν, λοιπόν, μπορεί να μπλοκάρετε σε κάποια διαπροσωπική επαφή και να δυσκολεύεστε, να μην ξεχνάτε να ενισχύετε την περιέργειά σας και να είστε λιγότερο επικριτικοί.