Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μας βλάπτει. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη συσχετίζει τα υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακών ρύπων με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Η έρευνα με τίτλο «Air Pollution Exposure and Head and Neck Cancer Incidence» («Έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και συχνότητα εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου»), δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και αποτελεί το έργο μιας πολυθεσμικής συνεργασίας με ερευνητές από το Wayne State University, το Johns Hopkins University και το Mass General Brigham.
«Ενώ έχουν γίνει σημαντικές έρευνες που διερευνούν τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στις πνευμονικές παθήσεις, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση ως παράγοντα κινδύνου για τους ανώτερους αεραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στην σύνδεση της περιβαλλοντικής ρύπανσης με τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω ευαισθητοποίηση, έρευνα και προσπάθειες μετριασμού του κινδύνου».
Τι έδειξε η έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα έτη 2002-2012 από την αμερικανική βάση δεδομένων για τον καρκίνο, U.S. Surveillance Epidemiology and End Results (SEER). Παρατήρησαν την υψηλότερη συσχέτιση μεταξύ αυτού του τύπου έκθεσης σε ρύπανση με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου μετά από μια περίοδο πέντε ετών.
Επικεντρώθηκαν στα PM2.5, τα οποία είναι αιωρούμενα σωματίδια με μέγεθος μικρότερο των 2,5 μικρομέτρων και στην επίδρασή τους στην επίπτωση του καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού.
«Εξετάζουμε ένα συγκεκριμένο μέγεθος σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Το μέγεθος των σωματιδίων έχει σημασία επειδή, σύμφωνα με το κλασικό μοντέλο για την μελέτη των ανώτερων αεραγωγών, η μύτη και ο λαιμός λειτουργούν ως φίλτρα. Τα μεγαλύτερα σωματίδια φιλτράρονται, αλλά εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι διαφορετικοί τύποι ρύπανσης πλήττουν διαφορετικά μέρη των αεραγωγών» σημειώνουν οι ίδιοι.
Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι η επέκταση της έρευνας, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα σύνολα δεδομένων. «Η περιβαλλοντική υγεία και η προσωπική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», υπογραμμίζουν.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης των προτύπων ποιότητας του αέρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου» καταλήγουν.